Jotkin seksuaalirikokset mielletään niin “arkipäiväisiksi”, etteivät nuoret tunnista niitä – poliisi kampanjoi tietoisuuden lisäämiseksi

NordenBladet —

18.11.2019 klo 12.00Poliisihallitus
Poliisi julkaisee tällä viikolla Instagram- ja Facebook-tileillään lapsille ja nuorille suunnattuja julkaisuja, joissa kerrotaan seksuaalirikoksista, joiden vakavuutta nuoret harvoin ymmärtävät. Kampanjan tavoitteena on lisätä nuorten tietoisuutta teoista, joissa nuori joutuu seksuaalirikoksen kohteeksi. Julkaisut on laadittu yhteistyössä seksuaalirikoksiin erikoistuneiden rikostutkijoiden kanssa.
Poliisin tietoon tulee jatkuvasti nuoria vahingoittavia tekoja, joita nuoret itse harvoin tunnistavat seksuaalirikoksiksi. Sellaisia ovat esimeriksi tilanteet, joissa alle 16-vuotiaalle henkilölle seksuaalissävytteisiä viestejä tai kuvia. Nuori ei välttämättä tule ajatelleeksi, että epämiellyttävistä kuvista tai viesteistä olisi syytä kertoa aikuiselle.
“Nuoret saattavat ajatella, että tuntemattomilta saatavat kuvat sukupuolielimistä tai häiritsevät viestit ovat niin arkipäiväisiä tai tuntuvat muuten vähäpätöisiltä, että niitä ei kannata mainita”, sanoo seksuaalirikosten tutkinnanjohtaja Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta.
Seksuaalirikoksia ei aina tunnisteta
Varsin yleinen ilmiö on vastikkeen tarjoaminen alaikäiselle seksuaalista tekoa vastaan. Tästä rikostyypistä tehdään kuitenkin harvoin ilmoituksia poliisille, koska sitä ei tunnisteta rikokseksi. Useimmat tapaukset tulevat ilmi rikostutkinnan yhteydessä.
“Helpommin tunnistetaan, että rahan tarjoaminen alaikäiselle seksiä vastaan on rikos. Yhtä vakava rikos on kuitenkin tupakan tarjoaminen siitä hyvästä, että nuori katsoo, kun tekijä esittelee sukupuolielimiään”, sanoo Asmundela. “Jo pelkästään ehdottaminen tai vastikkeen lupaaminen seksuaalista tekoa vastaan on rangaistavaa. Mitään seksuaalista ei tarvitse vielä tapahtua, jotta rikos tapahtuu.”
Samoin alaikäisen painostaminen esiintymään seksuaalissävytteisissä videoissa tai kuvissa on rangaistavaa. Alle 16-vuotiaan painostaminen lähettämään alastonkuvia tai esiintymään kameralle on rangaistavaa lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä. Rangaistavaa on myös pitää hallussa, näyttää tai levittää materiaalia, jossa esiintyy tai laitetaan esiintymään alle 18-vuotias sukupuolisiveellisyyttä loukkaavalla tavalla.
“Seksuaalissävytteisen materiaalin jakaminen saattaa tuntua harmittomalta siinä hetkessä, mutta tilanne voi aina yllättäen muuttua, jos materiaali esimerkiksi päätyy vääriin käsiin tai levitykseen. Kannattaa todella harkita, millaista materiaalia jakaa. Tämä koskee sekä tuttuja että tuntemattomia”, sanoo Asmundela.
Tuntemattoman yhteydenottoon hyvä suhtautua varauksella
Monissa seksuaalirikoksissa teko tapahtuu netissä. Siksi hyvä muistisääntö nuorille on, että tuntemattomille ei kannata antaa omia yhteystietoja tai lähettää kuvia ja muutenkin tarkkaan harkita, kannattaako keskustelua käydä. Netissä henkilö ei välttämättä ole se henkilö, joka väittää olevansa. On esimerkiksi hyvinkin yleistä, että seksuaalirikolliset esiintyvät netissä todellisuutta nuorempina.
Seksuaalirikolliset ovat usein taitavia puhumaan nuorten kieltä ja suostuttelemaan heitä tavoittelemiinsa tekoihin. Periksiantamattomalla tyylillä tekijä voi onnistua painostamaan seksuaalisiin tekoihin jopa nuoren, joka yhteydenpidon alussa epäilee tekijän motiiveja. Asiantuntijat suosittelevat olemaan netissä yhtä varovaisia yhteydenottojen suhteen kuin vaikkapa kadulla tuntemattoman lähestyessä.
“Vieraan ihmisen kohtaaminen ei ole sen turvallisempaa netissä kuin tosielämässääkään. Netissä ei ole fyysistä uhkaa, mutta et voi aina varmistua toisen henkilöllisyydestä tai tarkoitusperistä. Näyttäisitkö alastonkuvaa itsestäsi, jos tuntematon ihminen ehdottaisi sitä ostarilla?”, Asmundela kysyy.
Mitättömältä tuntuvasta vihjeestä voi olla suuri apu
Useissa sosiaalisen median palveluissa voi valita, kenelle päivitykset ja kuvat näkyvät. Sosiaalista mediaa käyttäessä on turvallisempaa pitää päivitykset vain niiden nähtävillä, jotka varmasti tuntee.
“On hyvä, jos lapsi tai nuori ilmoittaa matalalla kynnyksellä aikuiselle tuntemattomien yhteydenotoista, vaikka yhteydenotot eivät sisältäisi mitään seksuaalisävytteistä. Viattomalta vaikuttava tuntemattoman tai puolitutun vanhemman henkilön yhteydenotto voi johtaa lapsen painostukseen tai kiristykseen”, kommentoi lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön verkossa perehtynyt poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi Poliisihallituksesta.
Joskus häpeä estää nuorta kertomasta tapahtumista etenkin, jos tekijä on onnistunut suostuttelemaan nuoren epämiellyttäviin tekoihin. Tekijä saattaa myös uhkailla nuorta kuvien tai viestien levittämisellä.
“On ymmärrettävää, että nuoret kokevat seksuaalisista yhteydenotoista kertomisen vaikeaksi. Vähäpätöisenkin oloisesta jutusta kannattaa kuitenkin kertoa. Seksuaalirikollisilla on usein monta uhria, ja erilaisten vihjeiden perusteella on mahdollista päästä tekijän jäljille. Jokainen vihje ja tiedonmuru on poliisille arvokas”, kannustaa Asmundela.
Nuoriin kohdistuvia, huonosti tunnistettuja seksuaalirikoksia:

Alle 16-vuotias nuori houkutellaan katsomaan pornoa, masturbointia tai yhdyntää.
Alle 16-vuotialle nuorelle kerrotaan seksuaalisesti latautuneista tapahtumista.
Alle 16-vuotiaalle nuorelle ehdotetaan sukupuoliyhteyttä tai muuta sukupuolista kanssakäymistä.
Alle 16-vuotiaalle lähetetään seksuaalisväritteisiä viestejä sosiaalisessa mediassa (WhatsApp. Snapchat, yms.), sähköpostitse, tekstiviestitse tai kirjeitse.
Alle 16-vuotias nuori saadaan toimimaan seksuaalissävytteisellä tavalla tekijän seuratessa hänen toimintaansa (koskee myös esim. videoyhteyttä).
Tekijä näyttää sukuelintään alle 16-vuotiaalle (koskee myös esim. videoyhteyttä).
Alle 16-vuotiaalle nuorelle esitetään itsetyydytystä kuvaavia eleitä.
Alle 18-vuotiaalle tarjotaan vastiketta, esimerkiksi rahaa, alkoholia tai tupakkaa, seksuaalista tekoa vastaan.

Miten toimia, jos joutuu alaikäisenä seksuaalirikoksen uhriksi?

Vaikka sinua nolottaisi tai hävettäisi, muista, että olet rikoksen uhri. Kerro tapahtumista luotettavalle aikuiselle, esimerkiksi vanhemmalle, terveydenhoitajalle tai muulle tukihenkilölle. Aikuiset auttavat olemaan poliisiin yhteydessä ja tekemään rikosilmoituksen. Voit myös olla suoraan yhteydessä poliisiin.
Älä kerro tai vihjaa toiselle osapuolelle, että olet kertonut tapahtumista aikuiselle tai poliisille. Paras keino on olla reagoimatta mitenkään.
Lopeta yhteydenpito toiseen osapuoleen. Älä vastaa puheluihin tai viesteihin, vaikka sinua kiristettäisiin tai uhkailtaisiin.
Säilytä kaikki keskustelut, viestit, kuvat ja yhteystiedot, joista voi olla hyötyä asian selvittämiseksi. Kuvakaappaa käyttäjän profiili, käydyt keskustelut ja vaihdetut kuvat sekä kirjaa ylös käyttäjän nimimerkki, yhteydenottojen ajankohta ja verkkopalvelut.

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory