Viro: Baltian parlamentaarisen yleiskokouksen kirjallisuuspalkinnon sai Kai Aareleid

Viro: Baltian parlamentaarisen yleiskokouksen kirjallisuuspalkinnon sai Kai Aareleid

NordenBladet – Baltian parlamentaarisen yleiskokouksen palkinnon kirjallisuusluokassa sai virolainen kirjailija ja runoilija Kai Aareleid romaanistaan ”Vaikne ookean” (Tyyni valtameri).

Baltian parlamentaarisen yleiskokouksen Viron edustuston varapuheenjohtajan Sven Sesterin mukaan kyseessä on meidän alueemme romaani sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä sen toiminta tapahtuu Tallinnassa, Riiassa ja Pietarissa, samoin sen tulisi tarjota tuttuja muistoja niille Baltian asukkaille, joiden muisti ulottuu Baltian maiden itsenäisyyden palauttamisen aikoihin.

”Sen lisäksi, että kirja kertoo kolmen naisen rakkaustarinat ja kolmen kaupungin tarinan, se on myös tarina aikakauden salaisuuksista ja vaikenemisen ja valheiden rajojen tunnustelusta, siitä, ettei uskalla puhua. Kirja osoittaa, miten syvälle sananvapauden puuttumisen ja tabujen vaikutus voi ulottua. Teos ei kuitenkaan vaikuta masentavasti – Kai Aareleid on tuonut esiin näiden harmaiden aikojen kauneuden”, Sester lausui ja ilmaisi toivonsa siitä, että teos käännettäisiin pian myös latvian ja liettuan kielille.

Baltian parlamentaarisen yleiskokouksen taidepalkinnon sai liettualainen taidemaalari Šarunas Sauka ja tiedepalkinnon saivat latvialaiset historiantutkijat Gustavs Strenga, Andris Levāns, Renāte Berga ja Laura Kreigere-Liepiņa Riian jesuiittojen oppilaitoksen 1500- ja 1600-lukujen käsikirjoituksia käsittelevästä monografiastaan.

Viron ehdokas taidepalkinnon saajaksi oli Peeter Laurits huomattavasta työstään taiteilijana sekä projektistaan ”Biotoopia”. Tiedepalkinnon saajaksi ehdokkaina olivat Hilkka Hiiop ja Tiina-Mall Kreem projektistaan ”Christian Ackermann – Tallinnan Pheidias, ylväs ja lahjakas”.

Palkinto koostuu rahasummasta, todistuksesta ja veistoshahmosta, jotka annetaan vuosittain Baltian parlamentaarisen yleiskokouksen istuntokauden aikana. Tänä vuonna palkintoseremonia järjestetään 28. lokakuuta Riiassa.

Palkintoraatiin kuului taiteilijoita ja asiantuntijoita Liettuasta, Latviasta ja Virosta: Elīna Līce, Ilze Jansone, Andrejs Krasņikovs, Indrek Mesikepp, Kadi-Ell Tähiste, Linda Lainvoo, Eugenijus Ališanka, Ramutė Rachlevičiūtė ja Valdemaras Razumas.

Baltian parlamentaarinen yleiskokous antaa kirjallisuus-, taide- ja tiedepalkintoja vuodesta 1994 lähtien tavoitteenaan edistää näiden alojen kehitystä Baltian maissa.

Kuva: Kai Aarelaid (NordenBladet)


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory