Viro: 14.-20. marraskuuta vietetään taas Pohjolan kirjallisuuden päivää!

Viro: 14.-20. marraskuuta vietetään taas Pohjolan kirjallisuuden päivää!

NordenBladet – Kirjallisuuden ystävät jo tietävät, että marraskuussa on syytä syventyä pohjoismaisten kirjoittajien teoksiin. Talvisen pimeään aikaan, 14.-20. marraskuuta, koko Pohjolassa ja Baltiassa luetaan samoja kirjoja – Grönlannista lännessä aina Baltiaan idässä. Viikko järjestetään vuosittain kahdella valitulla kirjalla ja kaikki valitut kirjat heijastavat konkreettista vuoden teemaa. Tänä vuonna kutsumme kaikki lukemaan aiheesta ”Pohjolan luonto”.

Kirjastot, seuraintalot, koulut, lastentarhat jne. ovat tervetulleet osallistumaan Pohjoismaiden kirjallisuuden viikkoon kirjautumalla tässä.

Meidän rakkautemme ja suhtautumisemme Pohjolan luontoon nivoutuu kulttuuriimme ja sillä on Pohjolan tarinoissa ja kirjallisuusperinteissä suuri rooli. Luonto ei pelkästään yhdistä meitä, vaan on myös merkki monipuolisuudesta ja rikkaudesta, jota voi löytää ns. kaukaisista ja pimeistä nurkistamme. Vielä hiljattain viruksen vuoksi suljetut rajat merkitsivät sitä, että emme saaneet enää matkustaa trooppisille saarille ja sen sijaan meidän tuli tutkia oman kotipaikkamme mahdollisuuksia. Pohjolassa oli mahdollista löytää tulivuoria lännestä, jäätiköitä pohjoisesta, keltaisia rapsipeltoja etelästä ja tuhansia järviä idästä. Ihmisen ja luonnon suhde on tämän vuoden ääneen luettaviksi tarkoitetuissa kirjoissa keskeinen aihe.

Kuvakirja ”Jos kohtaat karhun” on valmistunut suomenruotsalaisten kirjoittajien Malin Kivelän ja Linda Bondestamin sekä tanskalaisen Martin Glaz Serupin yhteistyönä. Kirja on asetettu ehdolle Pohjoismaiden ministerineuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnonsaajaksi 2022. Kirjan sisältö heijastaa otsikkoa: mitä tehdä, jos kohtaat karhun? Teemaa lähestytään opettavasti, mutta ennen kaikkea kuitenkin parodian tapaan. Kirja käsittelee luontoa idyllisenä paikkana, johon ihmiset voivat mennä nopeasti kaupungista sienikoreineen. Samalla ei unohdeta käsitellä sitäkään kysymystä, miten villi luonto todellisuudessa on tai sen pitäisi olla.

Aikuiset voivat tänä vuonna nauttia ruotsalaisen kirjailijan Patrik Svenssonin kirjasta ”Ankeriaan testamentti”. Se on kirja tekijästään, hänen isästään ja siitä, miten ankerias lähensi heitä toisiinsa. Kirja siitä, miten ankeriaan ymmärrystä verrata ihmisen ymmärrykseen. Tarina alkuperästä, kohtalosta, elämän elämisestä ja väistämättömästä ja ohjaamattomasta kuolemasta.

Saa inspiraatiota idealuettelostamme

Vuoden 2022 juliste Nikolai Astrupin “Revebjeller”

Kirjojen esittelyt ja tekstit:

Suuret kiitokset, kustantamo Tänapäev ja kääntäjä Endla Lõhkivi, joiden ansiosta voi viroksi lukea teosta ”Ankeriaan testamentti”!

Suuret kiitokset, Kersti Liiva, jonka ansiosta pienille lukijoille on tullut viroksi teos ”Jos kohtaat karhun”!

Kuva: http://idekatalog.fnfnorden.org


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory