Lohela: Ruotsi on Suomen tärkein kahdenvälinen kumppani

Lohela: Ruotsi on Suomen tärkein kahdenvälinen kumppani

OHMYGOSSIP — Eduskunnan puhemies Maria Lohela korosti Suomen ja Ruotsin läheistä suhdetta ja yhteistä arvopohjaa, kun hän puhui Ruotsin parlamentin Riksdagenin järjestämässä Suomi 100 –juhlaseminaarissa Tukholmassa keskiviikkona.

“Suomen ja Ruotsin välinen yhteys on syvempi ja tärkeämpi kuin mikään muu kahdenvälinen poliittinen suhteemme”, puhemies totesi.

Ruotsi esimerkiksi tunnusti Suomen itsenäisyyden toisena maana maailmassa ja on auttanut Suomea myös konkreettisesti antamalla katovuosina ruokapaketteja ja sotavuosina koteja lapsille, lahjoittamalla puutaloja jälleenrakentajille ja investoimalla Suomeen. Pohjoismainen passivapaus ja yhteiset työmarkkinat puolestaan toivat Ruotsiin satoja tuhansia suomalaisia, joiden työpanos auttoi Ruotsin taloutta kasvuun.

Puhemies kertoi, miten häntä itseään liikuttaa tarina kirjailija Selma Lagerlöfin elämän lopusta. Kirjailija kuoli kolme päivää Suomen talvisodan päättymisen jälkeen vuonna 1940. Hänen viimeiset sanansa olivat: “kuinka Suomen on käynyt?”

“Me tiedämme nyt vastauksen: Suomen on käynyt hyvin. Köyhästä maatalousmaasta on kehittynyt millä mittarilla tahansa eräs maailman menestyvimmistä valtioista. Viimeisimpien tilastojen mukaan Suomi on esimerkiksi maailman vakain ja turvallisin maa, jossa on maailman paras hallinto. Jos jossain tilastossa olemme toisena, yleensä edellämme on Ruotsi. Nämä ykköstilat eivät olisi mahdollisia, ellemme olisi saaneet Ruotsilta perintönä uskoa demokratiaan, oikeusvaltioon ja tasa-arvoon”, Lohela totesi.

“Ilman ihmisiä mitään ei kuitenkaan tapahdu. Toivon kovasti, että ruotsalaisten kiinnostus Suomea kohtaan ja päinvastoin säilyy myös sen jälkeen, kun suuren muuton sukupolvi vähitellen siirtyy syrjään.”

Myös parlamentaarista yhteistyötä on edelleen mahdollista lisätä.

“Monet ongelmat ja tärkeät tavoitteet ylittävät rajat. Tästä syystä molempien maiden kansanedustajien kannattaa tavata toisiaan ja tehdä alueellista yhteistyötä”, Lohela mainitsi.

Lohela johti kahdenkymmenen suomalaisen kansanedustajan valtuuskuntaa, joka osallistui Ruotsin parlamentin järjestämään Suomi 100 -juhlaseminaariin. Ruotsin ja Suomen suhteita käsittelevän seminaarin avasivat Ruotsin puhemies Urban Ahlin ja Lohela. Seminaaria seurasi myös kruununprinsessa Victoria. Seminaarin panelisteina toimivat suomalaisista kansanedustajista Erkki Tuomioja (sd.), Katri Kulmuni (kesk.), Maarit Feldt-Ranta (sd.) ja Thomas Blomqvist (r.).

Heidän lisäkseen seminaariin osallistuivat kansanedustajat Anders Adlercreutz (r.), Eva Biaudet (r.), Eero Heinäluoma (sd.), Anna-Maja Henriksson (r.) Heli Järvinen (vihr.) Johanna Karimäki (vihr.), Mikko Kärnä (kesk.), Mats Löfström (r.), Olli-Poika Parviainen (vihr.), Wille Rydman (kok.), Joakim Strand (r.), Mirja Vehkaperä (kesk.), Stefan Wallin (r.) ja Peter Östman (kd.).

 

Kuva: Lehdistökuva
Lähde: Eduskunta.fi


Tags assigned to this article:
Eduskunnan tiedotteetEduskunta

Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory