Sähkömarkkinoiden HINTOJEN LUNTTILAPPU: NordenBladetin sovelluksella voi tästä lähtien SEURATA sähkön hintaa ajantasaisesti

Sähkömarkkinoiden HINTOJEN LUNTTILAPPU: NordenBladetin sovelluksella voi tästä lähtien SEURATA sähkön hintaa ajantasaisesti

NordenBladet – NordenBladet julkaisi tänään 15. marraskuuta uuden sovelluksen, jolla sivustoillamme voi seurata sähkön hintaa joka päivä ajantasaisesti.

Sähkön hinta näytetään NordenBladet-sivustojen etusivulla ja läpi koko ympäristön sivun oikeassa reunassa olevassa taulukossa. Tarkan sähkön hinnan voi katsoa joka tasatunnista seuraavaan tasatuntiin. Vironkielisellä sivustolla (NordenBladet.ee) näette Viron sähkönhinnat, suomenkielisellä sivustolla (NordenBladet.fi) Suomessa voimassa olevat sähkönhinnat.

HINTALUNTTILAPPU* (Tuntispot-hinnat Sähköpörssissä):

🔴 Punainen – päivän korkeimmat hinnat
🟡 Keltainen – päivän keskihinta
🟢 Vihreä – päivän edullisin hinta

(taulukossa esitettyihin hintoihin lisätään arvonlisävero)

Viro ja Suomi kuuluvat Nord Pool Spot -sähkömarkkinoiden kaupankäyntialueeseen. Viron ja Suomen lisäksi NordPool käsittää Ruotsin, Norjan, Tanskan, Latvian ja Liettuan. Nord Pool Spotissa sähkön hinta määritetään erikseen joka tunniksi ja jokaiselle alueelle erikseen. Joka maassa on vähintään yksi hinta-alue, pinta-alaltaan suuremmissa valtioissa niitä voi olla useampia.

Sähkön markkinahinta lasketaan Nord Pool -sähköpörssissä jokaiseksi tunniksi erikseen. Jokaiseksi tunniksi järjestetään kaikki sähkön tuotantotarjoukset halvimmasta alkaen ja sähkön kysyntätarjoukset kalleimmasta alkaen. Näiden kahden linjan leikkauspisteessä muodostuu sähkön hinta.

Mitä on pörssisähkö ja miten hinta muodostuu?
Tällä sivustolla esitetty hintadata on Pohjoismaiden ja Baltian maiden sähköpörssissä Nordpoolissa määräytynyt sähkön spot hinta. Päivän jokaiselle tunnille määräytyy kaupankäynnissä aina oma hintansa. Hinnan määräytyminen Pohjoismaissa perustuu neljällä markkina-alueella (Suomi, Norja, Ruotsi, Tanska) tapahtuvaan energianlähteiden (vesivoima, ydinvoima sekä voimapolttoaineet kivihiili, öljy, maakaasu) tuotantoon ja niihin liittyvien päästöoikeuksien sääntelyyn (päästökauppa), sähkönkulutukseen sekä markkinapsykologiaan.

Milloin seuraavan päivän hinnat julkaistaan?
Katso kuinka paljon Suomen hinta-alueen tuntispot-sähkön hinta on nyt sähköpörssi Nord Poolissa. Voit myös etukäteen tarkistaa paljonko sähkö huomenna maksaa ja suunnitella sähkönkulutustasi sen mukaan. Huomisen päivän tuntispot-hinnat julkaistaan noin kello 14. Uudet hinnat päivittyvät tälle sivustolle pian sen jälkeen.

Mitkä tekijät vaikuttavat sähkön hintaan?
Hintaan vaikuttavia tekijöitä on lukuisia. Yleisin syy hinnan vaihteluun on vallitseva sää Suomessa, sekä maissa joista Suomeen ostetaan sähköä. Runsaat sateet etenkin Norjassa lisäävät vesivoiman kapasiteettia ja laskee hintaa. Kovat tuulet puolestaan lisäävät tuulivoimaloiden tuotantoa. Lisäksi hintaan vaikuttaa voimalaitosten, erityisesti ydinvoimaloiden huoltokatkot, mitkä aiheuttavat sähkön hintaan piikkejä. Viimeisimpänä hintaan vaikuttaa tietenkin kysyntä. Kylminä talvina sähkön hinta pysyy selvästi tavallista korkeammalla, kun lämmitykselle on suurempi tarve. Kesällä puolestaan sähkön hinta on tyypillisesti alempana, joskin voimalaitosten huoltoja suoritetaan usein kesäaikaan.
Voinko hyötyä sähkön hinnan vaihtelusta?

Sähkön käytön ajoittaminen edullisille tunneille voi merkittävästi alentaa sähkölaskua. Varsinkin jos käytössä on esimerkiksi sähkölämmitys. Jos kuitenkin haluaa käyttää sähköä milloin huvittaa, tai ei ole kiinnostunut seuraamaan hinnan vaihteluita, on parempi pysytellä kiinteähintaisessa sopimuksessa.

Milloin sähkö on edullisinta?
Sähkö on pääsääntöisesti edullisinta kun kysyntää on vähän, eli yöaikaan ja viikonloppuisin.

_____________________________________
HUOMIO!
* Verkkopalvelun taso riippuu verkkopalvelun tarjoajasta ja jokaisen kotikuluttajan sijainnista.  Hintalunttilappu on laadittu Nord Poolin tietojen perusteella auttamis- hintamarkkinoista katsauksen saamista yksinkertaistavassa tarkoituksessa – NordenBladet ei ota vastuuta teidän sähkönkulutuksestanne!

Tämä artikkeli käsittelee (tunnisteet): Tuntispot-hinnat Sähköpörssissä, sähkön hinta Suomessa, pörssisähkön hinta, pörssisähkö, sähköhinnat LIVE, tuntisähkö, energiamarkkinat, hinta ennuste,  sähkö, sähkön hinta nyt, sähkön hinta, pörssisähkö nyt, hintakehitys, ilmastonmuutos, sahkohinta,  sähkövertailu, NordPool, sähkönhinta tänään, sähkön hinta talvi 2023, sähkön hinta huomenna.
.Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory