Mainos:Syrjäytyminen kuriin Pohjoismaissa

NordenBladet – Pohjoismaiden neuvoston Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunta haluaa tehd√§ Pohjolasta edell√§k√§vij√§alueen ty√∂ss√§, jossa ehk√§ist√§√§n yhteiskunnan huono-osaisten ryhmien syrj√§ytymist√§. Ty√∂n l√§ht√∂kohtana on sosiaalialan pohjoismaisen yhteisty√∂n strategiaselvitys ‚ÄĚTiedolla tehoa k√§yt√§nn√∂n toimiin‚ÄĚ. Pohjolasta halutaan tehd√§ maailman integroitunein alue, ja tavoitteeseen pyrit√§√§n muun muassa sosiaalisilla investoinneilla ja ennaltaehk√§isyll√§.

‚Äď Kenenk√§√§n pohjoismaalaisen ei pit√§isi kokea itse√§√§n syrj√§ytyneeksi. Meill√§ on n√§in ollen velvollisuus huolehtia siit√§, ett√§ sosiaalialalla on parhaat mahdolliset rakenteet ja k√§yt√§nn√∂t, joilla tuetaan muun muassa huono-osaisia nuoria, sanoo Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunnan puheenjohtaja Bente Stein Mathisen. Syrj√§ytymisen ehk√§isemist√§ koskevan alkuper√§isen ehdotuksen teki Pohjoismaiden neuvoston sosiaalidemokraattinen ryhm√§ viime syksyn√§, ja neuvoston hyvinvointivaliokunta p√§√§tti nyt l√§hte√§ edist√§m√§√§n asiaa vuoden ensimm√§isess√§ kokouksessaan Reykjavikissa. K√§yt√§nn√∂ss√§ Pohjoismaiden ministerineuvoston halutaan vahvistavan malleja ja kannustimia, jotka poikivat sosiaalisia investointeja ja ennalta ehk√§isev√§√§ ty√∂t√§ syrj√§ytymisen torjumiseksi.

Nuoret ja muut syrjäytyneiden ryhmät
Syrjäytyminen kattaa käsitteenä ihmiset, jotka eivät koe yhteiskunnallista osallisuutta ja joiden fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi on siksi uhattuna. Erityisen haavoittuvia ryhmiä ovat maahanmuuttajat, psyykkisesti sairastuneet, vammaiset ja päihdeongelmaiset henkilöt tai sosiaalisesti kuormittuneista ympäristöistä tulevat nuoret. Näille hyvin erilaisille ihmisille on yhteistä se, että he elävät yhteiskunnassa, joka ei aina vastaa heidän tarpeisiinsa. Esimerkiksi syrjäytyneille nuorille on usein tunnusomaista se, että he ovat keskeyttäneet koulun ja ovat ulkona järjestöelämästä. Heillä on usein myös heikkoresurssiset vanhemmat ja kytevä epäluottamus omaan tulevaisuuteen ja paikkaan yhteiskunnassa. Nuorten Pohjoismaiden neuvoston jäsen Anna Falkenberg suhtautuu myönteisesti syrjäytymisen ehkäisytyön tavoitteisiin ja toteaa näin:

‚Äď On t√§rke√§√§ keskitty√§ ennaltaehk√§isyyn ja erilaisiin nuorisoryhmiin. Mit√§ aikaisemmin toimia toteutetaan, sit√§ parempia ovat tulokset yksitt√§isten nuorten ja koko yhteiskunnan kannalta.

Sosiaalisia investointeja ja ennaltaehkäisyä
Pohjoismaiden neuvoston hyvinvointivaliokunta perustaa ty√∂ns√§ strategiaselvitykseen ‚ÄĚTiedolla tehoa k√§yt√§nn√∂n toimiin‚ÄĚ. Selvitys sis√§lt√§√§ 14 ehdotusta sosiaalialan pohjoismaisen yhteisty√∂n kehitt√§misest√§. Hyvinvointivaliokunnan syrj√§ytymisty√∂n keski√∂ss√§ on erityisesti kaksi ehdotusta, jotka koskevat sosiaalisia investointeja ja ennaltaehk√§isy√§. Sosiaalisilla investoinneilla pyrit√§√§n luomaan j√§rjestelmi√§, jotka tarjoavat uusia ja pitk√§j√§nteisi√§ ratkaisuja. Niiden hy√∂dyt eiv√§t kuitenkaan n√§y viivan alla lyhyell√§ aikav√§lill√§, ja ratkaisuja voi my√∂s olla vaikea konkretisoida esimerkiksi kansalaisille. Ennaltaehk√§isyss√§ on yksinkertaisesti kyse siit√§, ett√§ toimitaan ennen vahingon sattumista. T√§t√§kin ty√∂t√§ on kuitenkin vaikea konkretisoida, koska miten voidaan mitata tarkasti sellaista, mit√§ ei ole tapahtunut?

Jaetaan toimivia ratkaisuja ja torjutaan toimimattomat
Haasteita siis riittää. Juuri tämän vuoksi Pohjoismaiden neuvosto toivoo Pohjoismaiden ministerineuvoston edistävän järjestelmiä ja panostuksia, jotka johtavat sosiaalisiin innovaatioihin ja ennaltaehkäisyyn syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Niitä tulisi sen jälkeen jakaa strategiaselvityksen moton mukaisesti: jaetaan toimivia ratkaisuja ja torjutaan toimimattomat. Tämä hyödyttäisi yksilöitä ja toisi myös yhteiskunnalle taloudellista hyötyä. Esimerkiksi norjalaiset tutkimukset osoittavat, että jokainen toisen asteen koulutuksen suorittava oppilas tuottaa yhteiskunnalle lähes miljoona kruunua.

Tukea YK:n kestävyystavoitteille
Pohjoismaisen yhteistyön tavoitteena on tehdä Pohjolasta maailman integroitunein alue. Syrjäytymisen ehkäisy auttaa tavoitteen saavuttamisessa ja tukee samalla YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman kestävän kehityksen tavoitteita. Erityisesti se tukee tavoitetta 10: Vähennetään yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja edistetään kaikkien sosiaalista, taloudellista ja poliittista osallistumista iästä, sukupuolesta, vammaisuudesta, rodusta, etnisyydestä, alkuperästä, uskonnosta tai taloudellisesta tai muusta asemasta riippumatta.

Lähde: Norden.org


Tags assigned to this article:
Anna FalkenbergBente Stein Mathisen

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory