Viro: Valtio tukee asuinkerrostalojen kunnostusta 84 miljoonalla eurolla

Viro: Valtio tukee asuinkerrostalojen kunnostusta 84 miljoonalla eurolla

NordenBladet – Valtio varaa tulevana vuonna asuinrakennustalouden tukemiseen 84 miljoonaa euroa, jonka avulla parannetaan Viron asukkaiden asuinolosuhteita ja lisätään rakennusten energiatehokkuutta.

”Asuinrakennustalouden sijoitusten tukeminen on edelleen yksi prioriteeteistä ja kohonneet energiahinnat ovat nostaneet sen tarpeen erityisen terävästi esiin, sillä lämmityskustannukset vaativat ihmisten tuloista yhä suuremman osan. Rakennusten kunnostaminen ja yksi tärkeimmistä energiansäästön keinoista, jonka avulla on mahdollista vähentää rakennuksen energiankulutusta noin puolella ja siten laskevat myös lämmityslaskut, jonka vuoksi valtio auttaa omalta puoleltaan rakennusten omistajia ryhtymään näihin sijoituksiin”, kertoi talous- ja infrastruktuuriministeri Riina Sikkut.

Ensi vuonna maksetaan 75 miljoonaa euroa asuinkerrostalojen kunnostustukia, joka tulee lähinnä Euroopan unionin rakennerahastoista. Asuinkerrostalojen kokonaiskunnostuksella saavutetaan valtion tuella yleensä vähintään C-energiatehokkuusluokka ja rakennuksen sisäilmasto paranee huomattavasti.
Maaseudulla laadukkaiden asuintilojen saatavuuden parantamiseksi valtio tukee asuinkiinteistöjen (Virossa kerrostaloasunnot ovat kiinteistöjä) sijoituksia vuonna 2023 viidellä miljoonalla eurolla.

”Kaikkialla Virossa on erilaisia alueita, joilla asuintilojen kysyntä on suurta, mutta niitä ei ole yksinkertaisesti vuokramarkkinoilta saatavana. Tämän ongelman ratkaisemiseksi tarjoamme tukea, jonka avulla voi myös suurempien kaupunkien ulkopuolella luoda lisää noin sata vuokra-asuntoa.”

Köyhien suurperheiden asuinolosuhteiden parantamiseen valtio suuntaa ensi vuonna 3,3 miljoonaa euroa ja luhistumis- ja palovaarallisten rakennusten purkamiseen 0,7 miljoonaa euroa. Pienten asuinrakennusten kunnostukseen suunnitellaan aiempaa suurempaa vuosittaista tukimäärää, joka selviää lähikuukausina elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) sekä RePowerEU:n summien tarkemmassa jaossa.

Kunnostustoiminnan rahoittamisen ohessa on valtion fokuksessa uusien ratkaisujen markkinoille tuominen. Tämän vuoden alussa käynnistettiin talous- ja viestintäministeriön johdolla valtakunnallinen tiede- ja kehitysohjelma LIFE IP BuildEst, jonka tavoitteena on vahvistaa erilaisten rakennusalan osapuolten kykyä johtaa seuraavina vuosikymmeninä laajaa kunnostustoimintaa.


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory