Suomi: Eduskunta keskusteli lasten ja perheiden hyvinvoinnista
NordenBladet — Eduskunnan täysistunnossa käytiin keskiviikkona 13. marraskuuta keskustelu, jonka aiheena oli lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentaminen. Lähtökohtana oli keskustelualoite (KA 1/2019), jonka ensimmäisenä allekirjoittajana on kansanedustaja Eeva Kalli (kesk).
Aloitteessa todetaan, että Suomeen syntyy koko ajan vähemmän lapsia ja syntyvyys laskee jo yhdeksättä vuotta peräkkäin. Aloitteessa tuodaan monia esiin monia lapsiperheiden elämään vaikuttavia epävarmuustekijöitä, mutta keskeisenä tekijänä kehityssuunnan muutoksille parempaan nähdään yhteiskunnassa vallitseva ilmapiiri ja asenteet. ”On rakennettava Suomea, jossa jokainen perheen perustamista pohtiva ja vanhempi voi kokea riittävänsä ja jossa perhevapaat eivät ole riski äitien eivätkä isien kohdalla. Sekä työmarkkinajärjestöt että ennen muuta poliittiset päättäjät — hallitus ja eduskunta — voivat toimia suunnannäyttäjinä lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamisessa. Yhteisen keskustelun ja ratkaisujen hakemisen aika on nyt”, aloitteessa lausutaan.
Ilmapiirin ja asenteiden lisäksi Kalli painotti esittelypuheenvuorossaan käytännön tekoja. ”Työ ja perhe on voitava sovittaa paremmin yhteen. Johtaminen ja työpaikan käytännöt ovat tässä kaikista tähdellisimpiä. Joustava työajat, etätyömahdollisuus, työvuorojen suunnittelu yhdessä työntekijän kanssa, mahdollisuus osa-aikatyöhön sekä sijaisjärjestelyt ovat esimerkkejä lapsi- ja perhemyönteisen työpaikka käytännöistä. Joustavuuden lisääminen palvelee koko työyhteisön etua, ja kaikki voittavat. Myös lainsäädännöllä voidaan vaikuttaa”, Kalli sanoi.
Ajankohtaiskeskustelulle oli varattu täysistunnossa aikaa noin tunti ja sen aikana edustajat ehtivät käyttää aiheesta 29 puheenvuoroa. Monissa näistä painotettiin tavoitetta lapsiperheköyhyyden poistamiseksi sekä aiheita kuten perhepolitiikka, syntyvyyden nousu, perhevapaamalli ja tasa-arvo. Kaikkien puhujien yhteisenä tavoitteena oli tukea perheiden hyvinvointia ja niitä edellytyksiä, jotka tekisivät Suomesta maailman lapsi- ja perhemyönteisimmän yhteiskunnan. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) lausuikin, että ”ensimmäistä kertaa kestävän muutoksen tueksi lapsi- ja perhepolitiikassa tarvitaan myöskin lapsistrategia, jonka laatiminen on käynnistynyt. Lapsistrategia tulee olemaan kaikille hallituskaudet ylittävä ja eri hallintoalat yhdistävä lapsi- ja perhemyönteinen visio siitä, miten lasten ja perheiden hyvinvointia voidaan ja pystytään lisäämään”.
Asian käsittely eduskunnassa päättyi eikä keskustelualoitetta käsitellä valiokunnissa.
Avaa linkki keskustelualoitteeseen
Avaa linkki täysistunnoissa pidettyihin puheenvuoroihin
Lähde: Eduskunta.fi