Puolustusvoimat hankkii uusia kiväärijärjestelmiä ja tiivistää yhteistyötä Ruotsin kanssa
NordenBladet — Puolustusministeri Antti Kaikkonen on valtuuttanut Puolustusvoimat tekemään hankintasopimuksen uuden kiväärijärjestelmän hankinnasta Sako Oy:ltä.
Hankintasopimus sisältää tarkka-ampujan käyttöön tarkoitetun tarkkuuskiväärin ja jalkaväkiryhmän tukiampujan käyttöön tarkoitetun kiväärin hankinnan. Lisäksi sopimus kattaa varusteita, varaosia, huoltotyökaluja ja valmistajan antamaa koulutusta.
Tarkkuuskivääri 23 on varustettu laadukkaalla optisella tähtäimellä, joka yhdessä suorituskykyisen tarkkuuspatruunan kanssa mahdollistaa tarkka-ampujille erilaisiin kohteisiin vaikuttamisen aina 800 metrin etäisyydelle.
Kivääri 23 on varustelultaan pelkistetympi ja tarkoitettu jääkäri- ja jalkaväkiryhmien tukiampujien käyttöön. Ase nostaa ryhmän tarkan vaikuttamisetäisyyden 600 metriin.
Hankintaa on edeltänyt Sako Oy:n ja Puolustusvoimien kiväärijärjestelmän yhteinen kehittämistyö vuosina 2020-2021.
Ensimmäiset aseet toimitetaan Maavoimille vuoden 2022 loppuun mennessä, ja kiväärijärjestelmän koulutus on tarkoitus aloittaa vuoden 2023 aikana.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen on lisäksi valtuuttanut Puolustusvoimat allekirjoittamaan Ruotsin kanssa toimeenpanoasiakirjan, joka mahdollistaa Suomen ja Ruotsin yhteishankinnan.
Tänään 21.12.2021 allekirjoitettu toimeenpanoasiakirja on jatkoa aiemmin syyskuussa sovitulle yhteistyölle, jossa Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat taistelijan asejärjestelmien ja niihin liittyvien teknologioiden yhteishankintoja koskevan järjestelyasiakirjan.
Lisäksi 21.12. tilaisuudessa allekirjoitettiin järjestelyasiakirja, joka mahdollistaa tulevaisuudessa muun muassa panssarivaunujen, tykistön, kranaatinheittimien ja panssarintorjunnan ampumatarvikkeiden yhteishankinnat.
Hankintasopimuksen arvonlisäverollinen kokonaisarvo on noin kymmenen miljoonaa euroa. Sopimus sisältää Suomelle lisähankintavarauksen, jonka arvonlisäveroton kokonaisarvo on enintään 525 miljoonaa euroa. Ruotsin lisähankintavaraus tarkentuu myöhemmin.
Hankinnat sisältyvät maapuolustuksen kehittämisohjelmaan, ja ne ovat osa Maavoimien uusien paikallisjoukkojen ja operatiivisten joukkojen suorituskyvyn kehittämistä. Uudet aseet liittyvät myös käynnissä olevaan jalkaväkijoukkojen pimeätaistelukyvyn rakentamiseen.
Lähde: Valtioneuvosto.fi