Resepti: KOTOINEN kolmen lihan sipuliseljanka
NordenBladet – Seljanka on venäläinen kansallisruoka, joka on hyvin suosittu myös Virossa. Minä valmistan seljankaa erilaisista naudanlihoista, mutta seljanka on hyvin maukas myös kanasta, kalasta tai vaikkapa sienistä valmistettuna. Kaikkein parhaan keiton kuitenkin saa, kun ei noudatakaan reseptiä tarkkaan, vaan tekee sen siitä, mitä jääkaappiin on edellisistä aterioista jäänyt jäljelle. Virolaisessa seljankassa on runsaasti sipulia, mutta ehdotonta sääntöä tässä ei ole. Se jolle maistuu, voi lisätä myös perunaa ja porkkanaa.
Tarvitaan:
400-500 g sipulia (n. 4-5 sipulia)
3 valkosipulin kynttä
4 rkl öljyä
2 rkl jauhoja
150 g tomaattipastatiivistettä
1-1.5 l kuuma naudanlihalientä (voi myös liuottaa kuumassa vedessä 2 liemikuutiota)
3 laakerinlehteä
10 kokonaista mustapippuria
4 suolakurkkua tai marinoitua kurkkua
300 g nakkeja
300 g savumakkaraa
50 g oliiveja
haluttaessa paistinjäänteitä/edellisen päivän saslikkia
Tarjoiluun:
20 % hapankermaa, vihreää sipulia, tilliä
Valmistaminen (40-50 min.):
Silppua sipulit ja pane kattilaan kuumennetussa öljyssä paistumaan ja sekoita jauhoon. Lisää kuumennettu vesi, hyppysellinen suolaa, laakerinlehdet, pippuri ja hauduta noin 15 minuuttia. Nyt lisää tomaattisose, silputtu valkosipuli ja puhdistetut oliivit, sekoita huolellisesti ja anna hautua pari minuuttia. Pane sitten kattilaan kurkut ja pilkottu liha (nakit, savumakkara, saslikki). Sekoita kaikki huolellisesti ja päästä kiehumaan. Laske sitten lämpöä ja jätä tuokioksi hautumaan.
Kuvat: NordenBladet/Helena-Reet Ennet
Lähde: NordenBladet.ee (Helena-Reetin reseptikokoelma)