Syyskelit vaativat erityistä tarkkaavaisuutta kaikilta tienkäyttäjiltä

NordenBladet — Lahdessa tapahtui viime viikolla kolme suojatieonnettomuutta, joista vakavimmassa jalankulkija menehtyi auton törmättyä häneen. Pimeät, sateiset ja mahdollisesti liukkaat syyskelit vaativat erityistä tarkkaavaisuutta kaikilta tienkäyttäjiltä.Lahden suojatieonnettomuuksilla ei ollut yhteistä tekijää vaan ne olivat keskenään hyvin erilaisia tapahtumia. Tämänkaltaisten onnettomuuksien riski kuitenkin kasvaa kelien muuttuessa pimeiksi ja sateisiksi.Autoilijan sovitettava nopeus ajokeliin ja näkyvyyteenPimeys ja vesisade muuttavat näkymisen ja näkyvyyden liikenteessä haastavaksi. Kun yhtälöön lisätään vielä vastaantulevien ajoneuvojen valot, on näkyvyys auton ratissa hetkittäin vain muutamia metrejä.- Syyskeleillä ajettaessa on huomioitava näkyvyys ja sovitettava nopeus vallitsevaan tilanteeseen, Hämeen poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin johtaja ylikomisario Jouni Takala sanoo.Mahdollisimman hyvän näkyvyyden saamiseksi tuulilasi on pidettävä puhtaana – pyyhkijän sulkien vaihtaminen uusiin parantaa usein tätä tilannetta. Ennen liikkeelle lähtöä on maltettava odottaa ajoneuvon lämpenemistä sen verran, että mahdollinen huuru on poistunut ainakin tuulilasista ja etusivuikkunoista. Jos talvi on yllättänyt, lumi on luonnollisesti poistettava kunnolla kaikista ikkunoista.Kun tiet ovat liukkaat, on ajonopeutta laskettava, jotta kuljettajalle jää aikaa reagoida liikenteen tapahtumiin. Kaasua on höllättävä myös vesisateella ja sumuisella kelillä, jolloin näkyvyys on huono. Suojaamaton liikenne voi parantaa näkyvyyttään heijastimillaTummissa vaatteissa, ilman heijastimia tai näkyvää valoa liikkuva suojaamaton liikenne – eli jalankulkijat, pyöräilijät ja potkulautailijat – on vaikeasti havaittavissa auton ratista. Katuvalaistus helpottaa näkyvyyttä, mutta turvan tuoja se ei ole.- Katuvalot antavat jalankulkijoille sekä nopeasti eteneville pyöräilijöille ja potkulautailijoille väärän mielikuvan siitä, kuinka hyvin heidät havaitaan liikenteessä. On hyvä tiedostaa ja muistaa, että pimeällä ja hämärässä ilman heijastimia kulkevaa on todella vaikea havaita auton tuulilasin läpi, Takala muistuttaa.Lähtiessä liikkeelle jalan, pyörällä tai potkulaudalla, on oman turvallisuuden takia hyvä varustautua heijastimella – mieluiten useammalla. Heijastimia tulisi olla näkyvillä joka suuntaan, jotta kulkija voidaan havaita mahdollisimman hyvin. Suuret heijastinpinnat ovat aina näkyvämpiä kuin pienet, mutta usealla pienelläkin heijastimella havaittavuus lisääntyy paljon. Myös näkyvä valo eteen ja taakse, jota laki pyöräilijöiltä edellyttääkin, lisää näkyvyyttä.Autoilijoiden tavoin myös pyöräilijöiden ja potkulautailijoiden on sovitettava nopeutensa ajokelin mukaan ja oltava erityisen tarkkaavaisia tietä ylittäessä.

Lahdessa tapahtui viime viikolla kolme suojatieonnettomuutta, joista vakavimmassa jalankulkija menehtyi auton törmättyä häneen. Pimeät, sateiset ja mahdollisesti liukkaat syyskelit vaativat erityistä tarkkaavaisuutta kaikilta tienkäyttäjiltä.

Lahden suojatieonnettomuuksilla ei ollut yhteistä tekijää vaan ne olivat keskenään hyvin erilaisia tapahtumia. Tämänkaltaisten onnettomuuksien riski kuitenkin kasvaa kelien muuttuessa pimeiksi ja sateisiksi.

Autoilijan sovitettava nopeus ajokeliin ja näkyvyyteen

Pimeys ja vesisade muuttavat näkymisen ja näkyvyyden liikenteessä haastavaksi. Kun yhtälöön lisätään vielä vastaantulevien ajoneuvojen valot, on näkyvyys auton ratissa hetkittäin vain muutamia metrejä.

– Syyskeleillä ajettaessa on huomioitava näkyvyys ja sovitettava nopeus vallitsevaan tilanteeseen, Hämeen poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin johtaja ylikomisario Jouni Takala sanoo.

Mahdollisimman hyvän näkyvyyden saamiseksi tuulilasi on pidettävä puhtaana – pyyhkijän sulkien vaihtaminen uusiin parantaa usein tätä tilannetta. Ennen liikkeelle lähtöä on maltettava odottaa ajoneuvon lämpenemistä sen verran, että mahdollinen huuru on poistunut ainakin tuulilasista ja etusivuikkunoista. Jos talvi on yllättänyt, lumi on luonnollisesti poistettava kunnolla kaikista ikkunoista.

Kun tiet ovat liukkaat, on ajonopeutta laskettava, jotta kuljettajalle jää aikaa reagoida liikenteen tapahtumiin. Kaasua on höllättävä myös vesisateella ja sumuisella kelillä, jolloin näkyvyys on huono.
 

Suojaamaton liikenne voi parantaa näkyvyyttään heijastimilla

Tummissa vaatteissa, ilman heijastimia tai näkyvää valoa liikkuva suojaamaton liikenne – eli jalankulkijat, pyöräilijät ja potkulautailijat – on vaikeasti havaittavissa auton ratista. Katuvalaistus helpottaa näkyvyyttä, mutta turvan tuoja se ei ole.

– Katuvalot antavat jalankulkijoille sekä nopeasti eteneville pyöräilijöille ja potkulautailijoille väärän mielikuvan siitä, kuinka hyvin heidät havaitaan liikenteessä. On hyvä tiedostaa ja muistaa, että pimeällä ja hämärässä ilman heijastimia kulkevaa on todella vaikea havaita auton tuulilasin läpi, Takala muistuttaa.

Lähtiessä liikkeelle jalan, pyörällä tai potkulaudalla, on oman turvallisuuden takia hyvä varustautua heijastimella – mieluiten useammalla. Heijastimia tulisi olla näkyvillä joka suuntaan, jotta kulkija voidaan havaita mahdollisimman hyvin. Suuret heijastinpinnat ovat aina näkyvämpiä kuin pienet, mutta usealla pienelläkin heijastimella havaittavuus lisääntyy paljon. Myös näkyvä valo eteen ja taakse, jota laki pyöräilijöiltä edellyttääkin, lisää näkyvyyttä.

Autoilijoiden tavoin myös pyöräilijöiden ja potkulautailijoiden on sovitettava nopeutensa ajokelin mukaan ja oltava erityisen tarkkaavaisia tietä ylittäessä.

]]>

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory