Uusi ulkosuomalaisstrategia huomioi entistä paremmin ulkomailla asuvien suomalaisten tarpeet
NordenBladet — Sisäministeriö on tänään 13.12. julkaissut ulkosuomalaisstrategian vuosille 2022–2026. Strategiassa on asetettu tavoitteita ja toimia, joilla halutaan vastata ulkosuomalaisten palvelutarpeisiin ja hyödyntää entistä paremmin ulkosuomalaisten omaa osaamista.Suomen kansalaisia asuu maan ulkopuolella noin 300 000. Joidenkin arvioiden perusteella suomalaista syntyperää olevia henkilöitä on maailmalla jopa 1,6–2 miljoonaa.– Haluamme ulkosuomalaisstrategialla vahvistaa ulkosuomalaisten yhteyksiä ja osallisuutta suomalaiseen yhteiskuntaan. Strategian toimilla pyritään siihen, että jatkossa Suomi pystyy entistä paremmin palvelemaan kansalaisiaan ajasta ja paikasta riippumatta sekä tukemaan suomalaista identiteettiä ja kulttuuria ulkomailla, kertoo sisäministeri Krista Mikkonen. Strategian tavoitteet ja toimet liittyvät
• ulkosuomalaisasioiden koordinoimiseen valtionhallinnossa
• ulkosuomalaisia koskevan viranomaisviestinnän kehittämiseen
• ulkosuomalaisten sujuvan viranomaisasioinnin edistämiseen
• ulkosuomalaisten suomalaisen identiteetin, kielen, kulttuurin ja kansalaisuuden vahvistamiseen
• ulkosuomalaisten hyödyntämiseen elinkeinoelämän, vienninedistämisen, tutkimuksen ja kestävän kehityksen tukemisessa
• ulkosuomalaisten yhteiskunnallisen osallistumisen vahvistamiseen
• paluumuuton houkuttelevuuteen.– Ulkosuomalaisissa on paljon Suomen työmarkkinoiden kaipaamia osaajia, siksi olemme halunneet varmistaa, että ne ulkosuomalaiset, jotka suunnittelevat paluuta kotimaahan, pystyvät tekemään sen mahdollisimman helposti, ministeri jatkaa.Ulkosuomalaiset otettiin mukaan strategian valmisteluunUuden strategian valmistelua ohjasi halu kuulla ja osallistaa ulkosuomalaisia itseään. Strategia pohjautuu muun muassa tietoon, jota kerättiin ulkosuomalaisille järjestetyissä työpajoissa. Lisäksi työssä on huomioitu kesällä 2021 järjestetyn ulkosuomalaisparlamentin istunnon päätöslauselmat.
Valmistelussa hyödynnettiin myös Siirtolaisuusinstituutin laajan Muuttuva ulkosuomalaisuus kyselytutkimuksen tuloksia ja ulkoministeriön tekemää selvitystä verrokkimaiden ulkokansalaispolitiikoista.Työryhmä seuraa strategian toimeenpanoaSisäministeriöllä on valtionhallinnossa ulkosuomalaisten asioita koordinoiva rooli. Ulkosuomalaisstrategia on sisäministeriön asiakirja, jonka oikeusvaltion kehittämisen ja sisäisen turvallisuuden ministerityöryhmä on hyväksynyt kirjallisessa menettelyssä.
Strategian valmisteluun osallistuneet seitsemän ministeriötä jatkavat yhteydenpitoa ja strategian toimeenpanon seurantaa valtionhallinnon uudessa ulkosuomalaisasioiden työryhmässä. Työryhmä kokoontuu sisäministeriön johdolla vuosittain ja tarkastelee toimenpiteissä edistymistä. Seurantaprosessissa kuullaan Suomi-Seura ry:tä ja Siirtolaisuusinstituuttia, jotka osallistuivat myös strategian laatimiseen. Työryhmän kokouksen pohjalta suunnitellaan sisäministeriön koordinoimana vuosittain loppuvuodesta järjestettävä ulkosuomalaiswebinaari. Strategiakauden puolivälissä vuoden 2024 alkupuoliskon aikana ulkosuomalaisstrategian toimeenpanon edistyminen viedään ministerityöryhmän keskusteluun. Seuraavan strategian valmistelu alkaa vuoden 2025 lopulla.Kysy lisää strategiasta – osallistu esittelytilaisuuteen 15.12.Sisäministeriö kutsuu ulkosuomalaiset ja muut aiheesta kiinnostuneet strategian esittelytilaisuuteen, joka järjestetään Facebook-livelähetyksenä keskiviikkona 15.12. kello 13. Tilaisuuden avaa sisäministeri Mikkonen. Paikalla esittelemässä strategiaa ja vastaamassa yleisön kysymyksiin ovat sisäministeriön erityisasiantuntija Marja Avonius ja Suomi-Seuran toiminnanjohtaja Tina Strandberg.
Kysymyksiä strategiasta, sen valmistelusta ja toimeenpanosta voi lähettää sekä lähetyksen aikana että ennakkoon Facebookin tapahtumasivun kautta.
Lähde: Valtioneuvosto.fi