Pienet koululaiset eivät aina ymmärrä sosiaalisen median vaaranpaikkoja

NordenBladet —

14.08.2020 klo 08.20Itä-Uusimaa
Kymmenet tuhannet pienet ekaluokkalaiset ovat aloittaneet koulun. Pienestä esikoululaisesta tuleekin yhtäkkiä pieni koululainen ja se on iso muutos koko perheelle. Lapsen kanssa on käyty turvallinen koulumatka läpi, järjestelty iltapäivätoimintaa ja hankittu lapselle uusi koulureppu ja ensimmäinen oma kännykkä. Poliisi muistuttaa, että yhtä tärkeää kuin liikennesääntöjen kertaaminen, on kerrata lapsen kanssa puhelimen ja erityisesti sosiaalisen median turvallinen käyttö.- On hyvä tiedostaa jo kouluelämän alkuvaiheessa, että koulukiusaaminen on enenevässä määrin siirtynyt sosiaaliseen mediaan. Näistä asioista keskustellaan usein kouluissa luokanopettajan johdolla, mutta keskustelua on hyvä käydä myös kotona koulun alkaessa, toteaa rikosylikonstaapeli Varpu Saapunki Itä-Uudenmaan poliisin ennalta estävästä toiminnasta.Pienet lapset eivät vielä ymmärrä tilanteita, jotka saattavat olla heille vahingollisia. Esimerkiksi joku tuntematon saattaa lähettää lapsen puhelimeen peppukuvan ja pyytää lasta lähettämään kuvan omasta pepustaan. Lapsen mielestä se on ainoastaan hassua eikä hän koe kuvan lähettämistä millään tavalla vaaralliseksi. Sosiaalinen media on kuitenkin käsittämättömän nopea tiedonvälityskanava ja siksi hyvin armoton. Viattomaksi vitsiksi ajatellun peppukuvan lähettäminen voi johtaa koulukiusaamiseen tai pahimmassa tapauksessa kuvan päätymiseen seksuaalirikollisen haltuun.
– Toinen aika tavallinen tapaus on sellainen, jossa lapsen ikätoveri yllyttää lasta ottamaan alastonkuvan ja jakavan sen hänelle. Yhtäkkiä kuva onkin koko koululuokan WhatsApp -ryhmässä ja sitä on jaettu jo lukuisiin muihinkin ryhmiin. Lapsi tuntee olonsa nolatuksi eikä uskalla enää mennä kouluun kiusaamisen ja ilkkumisen pelossa, Saapunki kertoo.Lasta pitää muistuttaa siitä, että kaikki kuvat, joita hän jakaa kavereilleen missä tahansa pikaviestimessä tai somessa, ovat siellä pysyvästi.- Pieni lapsi ymmärtää asian ehkä paremmin, jos pyytää häntä miettimään voisiko kuvan laittaa koulun seinälle siten, että se on siellä vielä viiden vuoden kuluttua nähtävillä, Saapunki neuvoo.
Huoltajien on hyvä huolehtia siitä, etteivät lapset luo someprofiileja palveluihin, joissa on selkeät ikärajat käytössä. Poliisi kehottaa huoltajia myös perehtymään sovelluksiin, joita lapsi haluaa puhelimeensa ladata. Joidenkin sovellusten myötä, kuka tahansa ympäri maailman voi ottaa lapseen yhteyttä. Samalla kannattaa harkita mahdollisia estoja netin käyttöön ja tarkkailla, mitä kaikkea lapsen puhelimeen ylipäätään asennetaan ja millaisia kuvia puhelimesta löytyy.- Monissa perheissä otetaan lapselta puhelin pois illalla yön ajaksi, jotta kavereilta tulevat viestit eivät häiritsisi yöunta eikä lapsi vahingossa julkaise mitään harkitsematonta. Alaikäisen kuvaa ei saa kukaan muukaan julkaista missään ilman huoltajan lupaa, Saapunki muistuttaa lopuksi.

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory