Tiedote valmistuneesta esitutkinnasta liittyen tapahtumiin Karapellontiellä 16.12.2019

NordenBladet —

11.08.2020 klo 16.19Länsi-Uusimaa
16.12.2019 noin puolen päivän aikaan viisi naamioitunutta henkilöä tunkeutui Espoossa Karapellontie 6 osoitteessa olevalle liikekiinteistölle, jossa purettiin maantiekuljetuksena paikalle tuotua rahtikonttia. Paikalla kohdistettiin väkivaltaa muun muassa rahtikontin purkuun osallistuneeseen autonkuljettajaan lyömällä häntä aseen näköisellä esineellä pään alueelle. Paikalla olleita muitakin ihmisiä uhattiin tällä esineellä, joka on ollut esitutkinnan perusteella oikeaa ampuma-asetta jäljittelevä muovikuula-ase.
Teko paikalla on keskeytynyt ja epäillyt paenneet paikalta, kun tehdyn hätäilmoituksen perusteella paikalle hälytetyt Länsi-Uudenmaan poliisin partiot ovat lähestyneet tapahtumapaikkaa.
Paikalla on selvinnyt muun muassa teknisessä paikkatutkinnassa, että rahtikontti on sisältänyt laillisena rahtina metallisia puhallusrakeita sisältäneitä säkkejä, joiden joukkoon on ollut kätkettynä yhteensä 176,1 kilogrammaa kokaiinia noin yhden kilon painoisina tiiliskiveä muistuttavina kappaleina. Takavarikoidun ja sittemmin hävitetyn kokaiinin pitoisuus on laboratoriolausunnon mukaan ollut 94-100%. Tällaisen kokaiinierän tyypilliseen käyttövahvuuteen laimentamisen jälkeen sen arvo katukaupassa Suomessa olisi ollut arvion mukaan jopa yli 25 miljoonaa euroa. Esitutkinnan perusteella huumausainetta ei ollut tarkoitettu, ainakaan kokonaan, Suomen markkinoille vaan se on ollut tarkoitus kokonaisuutena viedä haltuun ottamisen jälkeen maasta.
Osin yleisöltä saatujen havaintojen perusteella Helsingin poliisilaitoksen partiot ovat saman päivän iltana ottaneet kahdesta eri henkilöautosta Helsingin Olympiaterminaalilla kiinni viisi henkilöä, jotka ovat olleet poistumasta maasta laivalla. Nämä viisi miestä, joista neljä on Tanskassa ja yksi Ruotsissa asuva, vangittiin esitutkinnan alkuvaiheessa epäiltynä muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta. Kiinni otetut ovat 1987-2000 vuosien välillä syntyneitä.
Esitutkinta asiassa on toimitettu Länsi-Uudenmaan poliisin päävastuulla, mutta kansainvälisen yhteistyön osuus on ollut Keskusrikospoliisin vastuulla. Rahtikontin liikkeiden selvittämiseen ennen sen saapumista merikuljetuksena Brasiliasta Hollannin Rotterdamin sataman kautta Suomeen, Vuosaaren satamaan Helsingissä ja esitutkinnan alkuvaiheen tiedonhankintaan on tärkeällä osuudella osallistunut myös Tulli. Esitutkinnassa selvinneen perusteella konttiin kätkettyä kokaiinierää on yritetty saada haltuun jo aiemmin kuljetuksen aikana, ennen sen saapumista Suomeen tässä onnistumatta. Esitutkinnan yhteydessä on tehty myös vedenalaista etsintää, koska epäiltyjen on selvitetty hävittäneen todisteita muun muassa Otsonlahden pienvenesatamassa Espoossa. Tämän etsinnän on toteuttanut tehdyn virka-apupyynnön perusteella Suomenlahden Merivartioston henkilökunta. Etsinnän tuloksena on merenpohjasta takavarikoitu muun muassa voimapihtejä, joiden käyttötarkoituksen epäillään olleen kontin lukitusten auki murtaminen.
Esitutkinnassa on selvitetty, että tapahtumiin Karapellontiellä rahtikontin purkupaikalla on osallistunut siis viisi henkilöä, joista kaksi on kiinniotettujen joukossa. Kolme muuta rahtiterminaalissa toiminutta epäiltyä on tunnistettu hollantilaisiksi. Heidän osaltaan esitutkintaa ei ole tässä yhteydessä Suomen viranomaisten toimesta toimitettu. Rikosvastuun toteutumiseksi myös niiden rikoksesta epäiltyjen henkilöiden osalta, joita ei ole Suomesta tavoitettu, on esitutkinnan aikana tehty tiivistä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä niin muiden valtioiden poliisi- kuin syyttäjäviranomaisten kanssa. Kokonaisuutena asian esitutkinnan yhteydessä on selvitetty yli kymmenen henkilön osuutta asiassa. Osan näistä henkilöistä osalta on jo esitutkinnan aikana pystytty selvittämään, ettei heitä ole syytä tässä yhteydessä epäillä rikoksesta.
Valmistunut esitutkinta on lähetetty syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle. Nimikkeinä valmistuneessa esitutkinnassa ovat törkeä huumausainerikos, törkeän ryöstön yritys ja törkeän ryöstön valmistelu. Nimikkeet kohdistuvat eri henkilöihin heidän epäillyn rikoksen tekemiseen liittyvän roolinsa perusteella eri tavalla. On mahdollista, että nimikkeet syyteharkinnan yhteydessä vielä muuttuvat tai tarkentuvat.
Syyte asiassa on nostettava 20.8.2020 mennessä. Rikosasian pääkäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa 2.9.2020.
Esitutkinnasta ei voida syyteharkinnan ollessa kesken tarkemmin tiedottaa.
Lauri HakkalaRikoskomisario, tutkinnanjohtajaLänsi-Uudenmaan poliisilaitos

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory