Männan tilalla Läänemaan maakunnassa toimiva Viron sienifarmi esitteli Avointen maatilojen päivänä osterivinokkaiden viljelyä + KUVAGALLERIA!
NordenBladet – Viron sienifarmi (Eesti Seenefarm, osoite: Männa talu, Üdruman kylä, Lääne-Nigulan kunta, 90720) perustettiin vuonna 2019. Tarkemmin sanottuna tarina alkoi jo vuonna 2018, kun farmin perustaja Tanel Heinsalu palasi puolisonsa Jaanela Poksin kanssa Guatemalasta ja pikkupojan ohessa jäi aikaa uuteen toimintaankin.
Maatila avasi porttinsa ensi kertaa myös kaikille kiinnostuneille. Avointen maatilojen päivänä (joka tänä vuonna oli 18. ja 19. heinäkuuta) Sienifarmilla järjestettiin kolme ekskursiota, joilla Tanel esitteli sienenviljelyn neljää eri vaihetta. Myös kotikahvila oli avoinna, samoin pikkuinen lasten alue. Tilalla myytiin paikallista tuotantoa ja oli mahdollisuus osallistua teesieni-juoman (kombutsan) valmistamisen työpajaan. Tunnelmaa loivat myös Dj Saṃsāra, Kaushalya ja Alex (Jagaspace). Päivä päätettiin kaakaolla ja tanssijuhlalla.
Osterivinokas (Pleurotus ostreatus) on vinokkaiden sieniheimoon kuuluva sieni.
Osterivinokas sisältää aminohappoja, vitamiineja, hyödyllisiä kivennäisaineita sekä hivenaineita. Rasvapitoisuus on alle 3 %, kaloripitoisuus 34 kcal/100 g. Osterivinokas on erittäin hyvä dieettielintarvike. Sienet sisältävät lisäksi polysakkarideja, joilla on syövän vastaista vaikutusta ja jotka hidastavat ikääntymistä.
Osterivinokkaiden viljely Euroopassa sai alkunsa Saksasta, jossa sienten täyttämiä, pehmenneitä ja vitamiineilla rikastettuja pahnoja käytettiin rehun lisukkeena. Ilmeni, että pahnapaaleissa kasvavat sienet ovat hyvin maukkaita myös ihmisten ravintona. Nykyisin osterivinokkaita viljellään lehtipuurungoissa ja -kannoissa metsässä ja kotipuutarhoissa. Sieniviljelmissä ne kasvavat sen sijaan sahanpuru- tai viljanolkipohjilla.
Osterivinokkaan itiöemiä ei tarvitse ryöpätä, erityisen maukkaita ne ovat paistettuina. Niitä voi käyttää kastikkeissa, munakkaissa jne. Sopivat myös marinoitaviksi ja suolattaviksi. Sienten jalat ovat lyhyet, mutta hieman puiset. Ne suositellaan kuivaamaan ja jauhamaan sienijauheeksi, jota voi käyttää keittojen ja kastikkeiden valmistukseen.
Hieman tietoa myös Üdruman kylästä:
Üdruma on kylä Läänemaan maakunnan Lääne-Nigulan kunnassa. Ennen Viron vuoden 2017 aluehallintoreformia kylä kuului Kullamaan kuntaan. Üdruman läpi kulkee Ristin–Virtsun–Kuivastun–Kuressaaren maantie. Kylä on ensi kertaa mainittu vuonna 1518 Hydenorme-nimisenä. 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla kylän nimenä oli Üdromaa. Üdrumassa toimii Üdruman kyläseura. Kylässä sijaitsevat Pikamaan lähteet (Jõeääre-ojan länsirannalla).
Lääne-Nigulan kunnan Üdruman kylä osoittautui myös vuonna 2019 vuoden kylän valinneen Kotiseutu Läänemaa -toimikunnan valitsemaksi maakunnan vuoden kyläksi. Toimikunnan johtaja Kaja Karlson sanoi, että Üdrumalla huomiota herätti kyläseuran monipuolinen toiminta – paikkakunnan kyläseura ja kylän puuhamies olivat tehneet kylän yhdistämiseksi aktiivista ja perusteellista työtä.
Kuvat: NordenBladet/ Helena-Reet Ennet
Lähde: NordenBladet.ee