Ympäristörikosten määrä kokonaisuutena on viime vuosina pysytellyt samassa suuruusluokassa

NordenBladet —

03.07.2020 klo 11.14Poliisihallitus
– Luonto- ja ympäristöarvojen merkitys ja niiden suojelu ovat viime aikoina korostuneet johtuen osaltaan yhteiskunnallisesta keskustelusta, joka liittyy kysymyksiin ilmastonmuutoksesta sekä alkuperäisen monimuotoisen luonnon ja eliöstön uhanalaisuuden lisääntymisestä, poliisitarkastaja Arto Hankilanoja Poliisihallituksen arvioi.
Hankilanoja toimii kansallisen ympäristörikosten seurantaryhmän puheenjohtajana. Seurantaryhmä koostuu keskeisistä ympäristöviranomaisista sekä esitutkintaviranomaisista
Juuri valmistuneen Suomen kansallisen ympäristörikosten seurantaryhmän katsauksen mukaan esitutkintaviranomaisille tutkintaan tulleiden ympäristön turmelemiseen (188 kappaletta), törkeään ympäristön turmelemiseen (6) ja ympäristörikkomuksiin (222) liittyvien määrä on vähentynyt. Sen sijaan luonnonsuojelurikoksiin (53), varomattomaan käsittelyyn (318) ja räjähderikoksiin (145) liittyvien rikosten määrä on kasvanut.
Ympäristöviranomaisilla keskeinen rooli ympäristörikosten ennalta estämisessä
Ympäristövalvontaviranomaisilla on keskeinen rooli ympäristönsuojelun ja -valvonnan kehittämisessä ja tätä kautta myös ympäristörikosten ennalta estämisessä.
Poliisitarkastaja Hankilanojan mukaan ympäristövalvontaviranomaisten ennalta estävässä työssä onnistuminen onkin omiaan osaltaan vähentämään esitutkintaviranomaisten tutkintaan tulevien ympäristörikosten määrää. Viranomaisten yhteistoiminnan kehittämisessä korostuu alueellisten yhteistyöryhmien aktiivinen rooli ja toiminta.
– On odotettavissa, että lähivuosina tullaan antamaan uutta yhä tiukempaa sääntelyä, joka aiheuttaa eneneviä kustannuksia muun muassa päästöjen vähentämisvaatimusten sekä jätteiden ja maa-ainesten asianmukaisen käsittelyn muodossa. Tämän johdosta ympäristörikokset, joissa pyritään välttämään päästöjen ja jätteiden asianmukaisesta käsittelystä aiheutuvia lisääntyviä kustannuksia sekä vaadittavia suojeluinvestointeja, voivat muodostua toimijoille yhä tuottoisammaksi rikoshyödyksi, Hankilanoja sanoo.
Ennallistamiskustannukset saattavat vähäisiltäkin tuntuvissa ympäristörikoksissa nousta merkittäviksi.
Kiertotalousteknologiaan liittyvä rikollinen toiminta lisääntyy
Kiertotalousteknologiaan liittyvä rikollinen toiminta tullee lähivuosina kasvamaan. Läntisen Euroopan maissa on jo ollut esitutkinnassa muun muassa biopolttoaineisiin liittyviä tapauksia. Järjestäytynyt rikollisuus hakeutuu yhteiskunnassa sellaisille alueille, joissa on saatavissa mahdollisimman suuret rikoshyödyt vähäisellä kiinnijäämisriskillä.
Ympäristörikoksia koskevan tilannekuvan perusteella korostuvat valvonta- ja esitutkintaviranomaisten keskinäisen yhteistyön sujuvuus, rikosten ennalta estäminen ja paljastaminen, rikoshyödyn pois ottaminen, tiedottaminen sekä kansallisen ympäristörikostorjunnan strategian ja toimenpideohjelman toteuttaminen.
Ympäristörikoskatsaus poliisin verkkosivulla osoitteessa https://bit.ly/2YVyPvY

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory