Helena-Reet: Uudistussuunnitelmia, muutoksia puutarhassa jne. – lopultakin elokuun yhteenveto loppuun!

Helena-Reet: Uudistussuunnitelmia, muutoksia puutarhassa jne. – lopultakin elokuun yhteenveto loppuun!

NordenBladet – Olen blogissani edelleen vasta elokuussa, ja näin siitä syystä, että elokuussa oli niin paljon tapahtumia, että blogin pitämiseen ei yksinkertaisesti jäänyt aikaa. Edellisessä blogissa kirjoitin (TÄSSÄ), että vanhempi tytär Estella Elisheva muutti kotoa pois (MUBA:n opiskelijakotiin) ja alkoi osittain elää itsenäistä elämäänsä, mutta tähän eivät elokuun tapahtumat rajoittuneet.

Olemme tänä vuonna puuhastelleet talon ja puutarhan kimpussa. Kuten aina vanhan talon osalta, kaikki rappeutuu ja vaatii huoltoa ja uudistamista. Niinpä olemme tehneet joukoittain kunnostus- ja uudistussuunnitelmia.

Aloitimme perustavanlaatuisimmasta – talon lämpöeristyksestä. (Talon muuttamisesta energiaa säästävämmäksi kirjoitin myös TÄSSÄ). Suunnitelma oli lämpöeristää sekä ikkunat että perustukset ja maalata talo uudelleen ennen talvea. Niin pitkälle emme valitettavasti tällä kertaa ehtineet. Osittain siksi, että hyppäsin yhdestä projektista toiseen ja aiheutin sujuvasti lisätöitä tyyliin:

Kuule, muru, häiritsen sinua hetken, mitä arvelet, jos raivaisimme tuon omenapuun juurineen poisjne.

Ikkunat lämpöeristettiin, uudet ja raikkaat listat asennettiin, mutta talon perustusten lämpöeristys ja talon julkisivun maalaaminen jäävät odottamaan kevättä. Materiaalit meillä on jo hankittuina – perustusten lämpöeristysmateriaaleille ei tapahdu mitään, mutta toivon, että myös talon maali säilyy käyttökelpoisena talven yli.

Puutarhassakin on paljon muutoksia. Viime vuonna raivasimme pois koko tyrnitarhan ja tänä vuonna poistimme ”vain” kaksi omenapuuta, yhden vanhan männyn, useita marjapensaita, pienen pensasaidallisen marja-aronioita ja puolet suuresta syreenirivistä. Paljon oksien leikkaamista, paljon oksien kantamista ja polttamista sekä hirveästi juurien raivaamista ja maan tasoittamista. Tässä yhteydessä kiitos, Raido ja Marie – talkootyönä kaikki hoitui paljon nopeammin ja hauskemmin!

Syreenien raivaaminen oli hankalinta, sillä se oli todellinen vesaikko. Syreenit olivat vallanneet jo lähes kuuden metrin alueen aidan vierustalta tontin sisäosiin päin, mutta nyt tilaa on jo kunnolla enemmän. Leikkasimme syreenit maanpinnalta, levitimme luonnollista kompostin nopeuttajaa ja peitimme muovikalvolla. Toivomme, että se auttaa ”tukehduttamaan” ne. No, ensi vuonna näemme, saako juuret raivatuksi ja miten, jos se osoittautuu tarpeelliseksi.

Tilasin Hortesesta lisäksi yli sata tuijaa (100 Brabant- ja 8 Smaragd-lajiketta) ja istutin ne aidan viereen raivattujen syreenien tilalle. Hemmetti, miten tuo puutarha nielee taimia! Olen ostanut puutarhaan jo yksistään tuijia yli 400 taimen verran. Lisäksi tuli tilatuksi multaa (sekä kuormana että säkeissä rodo- ja havupuumultaa) sekä Isekallur.ee:stä soraa.


Elokuussa tuli korjatuksi pääosa yrteistä ja salaattimateriaalia (ruohosipulia, salaatinlehtiä, sipulia), mutta kyllä tuo oma puutarha on todella hyvä! Vielä eilenkin otin penkistä tuoretta piparminttua, oreganoa ja timjamia. Kaikki lääketeet ja rohdoskasvit tulevat omasta puutarhasta, yrttitarhasta ja pellolta (lehmuksenkukista alkaen aina kevätesikkoon asti ja kaikkea siltä väliltä… minä suorastaan rakastan elämää maallal!). Lisäksi kuivaan talveksi yrttejä ja jauhan niitä purkkeihin. Minun kotini noitakeittiö saa jatkuvasti täydennystä. Tänä vuonna oli omenoitakin paljon. Minulla on oikein hyviä omenalajikkeita, joista osa säilyy laatikoissa vielä pari kuukautta, uskon.

Suuremmista tapahtumista kannattaa mainita vielä isäni Jürin syntymäpäivät sekä Allanin suvun vuosittainen kalastusperinne, joka sai alkunsa Allanin isän Reinin syntymäpäivästä. Vaikka Rein onkin jo valitettavasti keskuudestamme poistunut, hänen aloittamansa kiva kesän lopetusperinne jatkuu.
Minullakin on elokuussa syntymäpäivä, mutta tänä vuonna en taaskaan juhlinut sitä. Oikeastaan en ole jo pitkään aikaan viettänyt synttäreitäni, en oikeastaan edes tiedä, miksi. Jatkossa ehkä alan viettää, sillä nyt minulla on jo jonkin aikaa ollut uusi ”asenne” – ja se on: ÄLÄ UNOHDA ITSEÄSI!

Alla kuvia isän pienistä synttäreistä ja kalastustilaisuudesta.
Seuraavaan blogipostitukseen saakka! Halauksia!Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory