Viron tasavalta (Yleistietoa)

Yleistietoa:

Pääkaupunki: Tallinna
Väkiluku: 1.328.976 (1.1.2020, lähde: Viron tilastolaitos)
Kansallispäivä: 24. helmikuuta (itsenäisyyspäivä, 1918)
Valtion päämies: Tasavallan presidentti
Virallinen kieli: viron kieli
Valtiomuoto: parlamentaarinen tasavalta
Pinta-ala: 45.339 km² (2015)
Perustuslaki: vahvistettu 28. kesäkuuta 1992 (4.)
Raha: 1. tammikuuta 2011 alkaen Virossa käytetään euroa (EUR).
Maan suuntanumero: 372
Internet-maakoodi: .ee

Viron tasavalta on Pohjois-Euroopassa sijaitseva valtio. Virolla on pohjoisessa Suomen tasavallan kanssa raja Suomenlahdella, lännessä Itämerellä raja Ruotsin kuningaskunnan kanssa, etelässä Latvian tasavallan kanssa ja idässä Venäjän federaation kanssa maaraja.

Viron pinta-ala on nykyisin 45.339 neliökilometriä, ennen toista maailmansotaa se oli nykyistä suurempi. Kauemmassa historiassa nykyisen Viron tasavallan alue on ollut osa Liivinmaata ja on kuulunut kokonaan tai osittain Saksan, Ruotsin, Venäjän, Tanskan ja Puolan valtioiden yhteyteen.

Nykyisin Viron on demokraattinen parlamentaarinen tasavalta. Viron alue on jaettu viideksitoista maakunnaksi. Jokainen maakunta on puolestaan jaettu kuntiin. Suurin kaupunki on pääkaupunki Tallinna. Väkiluvultaan 1,31 miljoonan Viron kuuluu Euroopan unionin pienimpiin maihin.

Viron oli 22. syyskuusta 1921 Kansainliiton jäsen ja kuuluu 17. syyskuusta 1991 lähtien Yhdistyneisiin kansakuntiin ja OSCE:hen, 13. marraskuusta 1999 lähtien WTO:hon, 29. maaliskuusta 2004 lähtien NATO:on, 1. toukokuuta 2004 lähtien Euroopan unioniin, 21. joulukuuta lähtien 2007 Schengen-alueeseen, 9. joulukuuta 2010 OECD:hen ja 1. tammikuuta 2011 euroalueeseen. Viron rahayksikkö on euro. Viron on allekirjoittanut ympäristönsuojelua koskevan Kioton pöytäkirja ja Pariisin ilmastosopimuksen.

Viron väestön enemmistön (68,7 %) muodostavat virolaiset, suurin vähemmistökansallisuus ovat venäläiset (25,1 %).

Viron alue jakautuu maakuntiin, kuntiin ja kaupunkeihin. Virossa on 15 maakuntaa (Harjumaa, Hiidenmaa, Itä-Virumaa, Jõgevamaa, Järvamaa, Läänemaa, Länsi-Virumaa, Põlvamaa, Pärnumaa, Raplamaa, Saarenmaa, Tartonmaa, Valgamaa, Viljandimaa, Võrumaa) sekä 79 kuntayksikköä: 15 kaupunkia ja 64 kuntaa. Kunnalla on oikeus ratkaista kaikki paikallisen elämän kysymykset, joka tarkoittaa, että valtio ei saa ottaa päätösvaltaan käsiinsä. Paikallisen elämän kysymysten tulee liittyä yhteisön jäsenten yhteiselämään ja yhteisiin etuihin kunnan alueella.

Kunnan edustuselimenä on kunnanvaltuusto, joka valitaan vapailla vaaleilla neljäksi vuodeksi. Valtuustolla on oikeus lain puitteissa ja paikallisten asukkaiden etujen mukaisesti ratkaista kaikki kunnan toimivaltaan kuuluvat kysymykset. Kunnalla on itsenäinen talousarvio ja oikeus määrätä ja kerätä veroja.

Valtiolla ja kunnalla on keskenään alueellinen sidos, sillä kunta perustuu valtion alueelliseen hallintojakoon. Viron alueellisen hallinnon järjestelyä koskevien muutosten perusteet ja käytännön säätää Viron alueen hallintojakoa koskeva laki. Kunnalla on oikeus muodostaa muiden kuntien kanssa liittoja ja yhteisiä laitoksia. Tällaisen yhteistyön kautta edistetään kuntien ja kaupunkien kehitystä ja mahdollistetaan niiden yhteisten etujen tehokkaampi edustus ja suoja julkisen vallan eri tasoilla.

Viimeksi täydennetty: 11/07/2020