Helena-Reet: Mitä sitten elokuusta lähtien on tapahtunut? Estella muutti kotoa pois, miten sijoitin hänen rahaansa…

Helena-Reet: Mitä sitten elokuusta lähtien on tapahtunut? Estella muutti kotoa pois, miten sijoitin hänen rahaansa…

NordenBladet – Lyhyt vastaus otsikkoon olisi, että kukapa sitä kaikkea enää muistaa, mutta yritän palauttaan mieleen joitakin tilaisuuksia / tapahtumia, jotka tuli valokuvina tallennetuksi.

Minun elämäni pyörii, kuten tavallisten ihmisten enemmistönkin, neljän tunnussanan välillä, jotka ovat mies, lapset, koti ja työ (viime aikoina juuri tässä järjestyksessä) ja lisäksi kahden tunnussanan välillä, jotka hieman pienempää osaa ihmisistä koskettavat – aika itseä varten ja sijoittaminen.

Elokuun ns. suurtapahtuma minulle oli se, että vanhempi tyttäreni Estella Elisheva (16) muutti osittain kotoa pois – MUBA:n opiskelijakotiin.

Estella pääsi Tallinnan musiikki- ja balettikouluun MUBA (siitä kirjoitin enemmän TÄSSÄ) ja ryhtyi opiskelemaan neljäksi vuodeksi ammattilukiossa pääaineenaan klassinen viulunsoitto. Hän tulee olemaan MUBA:n ns. ensimmäisen kurssin oppilas. SUPER kaunis ja huipputason koulu! Estellan huoneessa on kaksi muuta oppilasta.

Olisin halunnut itse käydä koulua niin, että tunnille voi mennä vaikka tohveleissa. Koulussa asuminen säästää niin paljon aikaa, jonka voi käyttää opiskeluun ja harjoitteluun. Ja lisäksi hän oppii nyt itse rahankäytön viisauksia ja hoitamaan talouttaan. Kolme yötä hän on kotona – perjantaista maanantaihin ja loppuajan hän suunnittelee elämänsä itse. Annan hänelle 150 euroa ruokarahaa kuukaudessa ja Margus-isä 100 euroa lisää, ja kotoa hän saa joka viikko kunnollisen ruokakassin mukaansa. Muut kulut – taskurahan, vaatteet, tilaisuudet, harrastuspiirit ja yllättävät kulut jne. maksan hänelle Allanin kanssa erikseen.

Uskomatonta, vasta äskettäin en päästänyt häntä kotikatua kauemmas… Vasta äskettäin hän oli sellainen – pikkuinen mutta asiallinen…


Olen ollut hyvin vapaamielinen mutta huippuhuolehtiva ja vaaliva ja hemmotteleva äiti – lapset olivat minun ns. ”elämäni ydin ja elämäni ajatus”, heidän teini-ikään tuloonsa saakka – lapset tuli viedyksi kouluoven eteen, koulun jälkeen otetuksi ovelta kyytiin, kotona odotti lämmin ruoka, sitten vein heidät harrastuksiin, harrastusten aikana odotin heitä autossa ja sitten vietimme kotona suunniteltuja iltoja, jotka suurelta osin koostuivat lasten ”egon kohottamisesta”. En ole koskaan säästellyt kehumista, minua eivät ole koskaan myöskään kiinnostaneet lasten todistusten arvosanat, sillä olen alusta alkaen opettanut heille ja sanonut, että kaikki, mitä elämässä teette, teette itseänne varten. Minun mielestäni sellainen kasvatus toimii, sillä lapset ovat aivan järkeviä (ok, Ivanka Shoshana on vammainen lapsi, autisti, on välillä tosi kummallinen… mutta kuitenkin… anna lapsille vapaus päättää, rohkaise ja kehu heitä, niin he ovat kunnollisia)…

Estella Elisheva on ollut superhyvä / esikuvallinen rahan kokoaja. Hän ei valehtele menojen tai kulujen osalta ja osaa hyvin säästää. Arvostan sitä todella! Sen sijaan, että sanoisin hänelle: ”Sinulla on jo rahaa pankkitilillä”, sanon: ”Maksan sinulle yhtä paljon lisää, kuin olet säästänyt, olet upea, että osaat säästää rahaa, olet upea, että puhut minulle kuluistasi rehellisesti!


Lisäksi minun pitää tunnustaa, että 16 ikävuoteensä nähden hän on paljon viisaampi kuin minä esimerkiksi vielä kolmekymppisenä. Hän antoi minulle 950 euroa ja pyysi minua sijoittamaan summan osakkeisiin. Ehtona oli, että jos olen ”huono sijoittaja enkä pysty kasvattamaan hänen rahaansa”, minun pitää palauttaa hänen sijoittamiseen antamansa alkuperäinen summa.

Jos teitä sattuisi kiinnostamaan, otin hänen rahansa suhteen sellaisen hyvin konservatiivisen asenteen, poiketen omasta päivittäisestä päivätreidauksestani, joka on suhteellisen suuria riskejä sisältäviä ns. spekulaatiotoimia. Päätin sijoittaa hänen rahansa kotimarkkinoille – Nasdaq Baltiq -pörssissä kaupattaviin Tallinnan sataman (TSM1T.TL) osakkeisiin. Tänään 12. lokakuuta osakekauppaa käydään 1,384:llä ja olen suhteellisen vakuuttunut siitä, että pitkällä tähtäyksellä se on hyvä sijoitus. Ensinnäkin osake on tällä hetkellä halpa ja toiseksi sillä on vahva osinkohistoria. Jos erehdyn, niin ainakin tuemme Viron taloutta.

📌 HUOMIO! Esitettyjä tietoja ei saa käsittää sijoitusneuvontana, sijoitussuosituksena eikä muuna sijoitustoiminta- tai sijoitustoiminnan sivupalveluna. Sijoittamiseen liittyy riski, sijoituksen markkina-arvo voi joko nousta tai laskea, sijoituksen arvon säilyminen tai kasvu ei ole taattu. Aiempien kausien tuotto ei ole tulevan tuoton tae. Tutustu ennen sijoituspäätöksen tekemistä huolellisesti tuotteen ehtoihin ja muihin oleellisiin tietoihin, mukaan lukien valitun rahaston / osakkeiden esitteeseen ja muihin asiakirjoihin, samoin sijoittamiseen liittyviin riskeihin. Sijoittamiseen voi liittyä verovelvollisuus. Mikäli kysymyksiä herää, tulisi ottaa yhteyttä pankin asiakaspalvelijaan tai omaan vero-, rahoitus- tai oikeusneuvonantajaan.

Halauksia, kohta jatkan välillä tapahtuneilla asioilla. 🙂 Love youuu!Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory