Mainos:Suomi: Yksityinen kopiointi vähentynyt

Suomi: Yksityinen kopiointi vähentynyt

NordenBladet ‚ÄĒ Tutkimuksen mukaan yksityisen kopioinnin kokonaism√§√§r√§ vuositasolla oli vuonna 2020 noin 258‚Äď276 miljoonaa tiedostoa laillisia yksityisi√§ kopioita. Vuoden 2019 tutkimuksessa vastaava arvio yksityisen kopioinnin m√§√§r√§st√§ oli 275‚Äď297 miljoonaa musiikki- ja videotiedostoja. Tietoa yksityisest√§ kopioinnista ker√§ttiin Taloustutkimuksen toimesta edellisen kerran 2019. Tutkimuksessa oli vuonna 2020 mukana 15‚Äď79-vuotiaiden lis√§ksi my√∂s 12‚Äď14-vuotiaat lapset.

Laillisen yksityisen kopioinnin piiriin kuuluvaa musiikkia kopioi 203 000 ja videoaineistoa yli 757 000 15‚Äď79-vuotiaista Suomessa asuvaa. Musiikki- ja videoaineiston kopioijia on kaiken kaikkiaan yli 900 000. Kopioijien m√§√§r√§ on laskenut viimeisten vuosien aikana. Vuonna 2014 yksityist√§ kopiointia tekevi√§ oli viel√§ l√§hes 1,6 miljoonaa.Vuoden 2020 tutkimuksessa tutkittiin my√∂s 12‚Äď14-vuotiaiden lasten kopiointia. Heid√§n kopiointinsa mukaan laskettuna yksityisen kopioinnin kokonaism√§√§r√§ on vuonna 2020 12‚Äď79-vuotiaiden keskuudessa 259‚Äď278 miljoonaa tiedostoa (vuonna 2016: 400‚Äď451 miljoonaa tiedostoa).

Eniten käytetyt musiikin tallennusalustat ovat matkapuhelin ja tietokone. Videomateriaalia tallennetaan eniten digiboksiin. Eniten musiikkia on tallennettu suoratoisto/streaming-palveluissa (offline-tallennus), internetissä ilmaiseksi tallennettavissa olevista tiedostoista (esim. artistien omat internet-sivut) sekä alkuperäisiltä CD-levyiltä. Näistä vain alkuperäisiltä CD-levyiltä tallennettu musiikki on mukana tutkimuksen yksityisen kopioinnin luvuissa. Videotallennukset ovat useimmiten TV-ohjelmien tallennuksia. Yli puolet musiikkia kopioineista olisi hankkinut kopioidun aineiston jotenkin muuten, jos kopiointimahdollisuutta ei olisi ollut. Lähes kolmannes musiikkia kopioineista olisi käyttänyt musiikin hankintaan maksullista lähdettä. Maksullista lähdettä käyttävien osuus on hieman alhaisempi kuin vuoden 2019 tutkimuksessa. Videotiedostoja kopioineista yli kolmannes olisi hankkinut kopioidun videoaineiston jotenkin muuten, jos kopiointimahdollisuutta ei olisi ollut. Maksullista lähdettä olisi käyttänyt vajaa viidennes. Videotiedostojen osalta osuudet ovat samalla tasolla kuin vuoden 2019 tutkimuksessa.

Kolme nelj√§st√§ Suomessa asuvasta on tulostanut, tallentanut, valokopioinut tai skannannut graafista aineistoa yksityiseen k√§ytt√∂√∂n viimeisen vuoden aikana. Eniten k√§ytetyt kopiointitavat ovat tulostus ja tallennus. Niiss√§ ovat my√∂s suurimmat kappalem√§√§r√§t (sivum√§√§r√§t). Valokopioitu tai skannattu aineisto on useimmiten viranomaislomake tai lasku/tiliote, tulostettu aineisto puolestaan valokuva, viranomaislomake, ruokaohje/resepti tai oppimateriaali.¬†Tulostetun tai tallennetun graafisen aineiston julkaisija on ollut useimmin yksityinen henkil√∂ (nettisivut tai blogi), jokin yritys (esim. Valio) tai julkishallinto. Arvio yksityisen kopioinnin hyvityksen piiriin kuuluvasta sivum√§√§r√§st√§ on 535‚Äď613 miljoonaa sivua (pohjautuu Kopioston aineistolajiluokitukseen).

РР-Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää musiikki- ja videoaineiston osalta yksityisen kopioinnin kokonaismäärää Suomessa. Tutkimus tarjoaa yksityisen kopioinnin määrää koskevien arvioiden lisäksi myös laajan kuvan Suomessa asuvien viihde-elektroniikkalaitteiden käytöstä sekä kulutuskäyttäytymisestä musiikin ja videomateriaalin kulutuksen osalta. Tutkimuksessa selvitettiin myös musiikki- ja videomateriaalin kopioimisesta aiheutuvaa haittaa. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin graafisen aineiston yksityistä kopiointia.

Yksityinen kopiointi 2020 -tutkimuksen päätulokset 
Kuva: Pexels
Lähde: Valtioneuvosto.fi


Tags assigned to this article:
SuomitiedotteetuutisetValtioneuvosto

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory