Mainos:Euroopan komission vaikuttaviin tehtäviin on kohonnut latvialaisia, virolaisista Euroopan komissiossa korkeimmassa asemassa on Henrik Hololei

NordenBladet – Viime vuoden lopulla työnsä aloittaneen Euroopan komission uuden kokoonpanon myötä on Euroopan liiton toimeenpanevan elimen vaikuttaville paikoille kohonnut pientä valtiota kohti huomattavan monta latvialaista.

Euroopan komission tärkeimpien komissaarien joukossa on Latvian taannoinen pääministeri ja edellisen kokoonpanon varapresidentti Valdis Dombrovskis, jonka komission presidentti Ursula von der Leyen valitsi yhdeksi kolmesta johtavasta varapresidentistä. Dombrovskis koordinoi talousaiheita ja samaan aikaan hän täyttää myös finanssipalveluiden komissaarin tehtäviä, joissa häntä tulee finanssivakauden, finanssipalveluiden ja pääomamarkkinoiden pääosasto.

Tiistaina Euroopan komission pääsihteerin paikalle, joka on Euroopan komission korkein mahdollinen tehtävä ei-poliittiselle virkamiehelle, nousi latvialainen diplomaatti Ilze Juhansone. Juhansone on ollut pääsihteerin tehtävässä sijaisena toukokuusta lähtien, jolloin tehtävästä erosi Euroopan liiton yhdeksi vaikutusvaltaisimmaksi henkilöksi veikattu Martin Selmayr. Juhansone oli aiemmin Latvian pysyvä edustaja Euroopan unionissa, Euroopan komissioon hän siirtyi Latvian puheenjohtajakauden päätyttyä vuonna 2015. Hänen kilpailijoinaan pääsihteerin paikalle pidettiin korkeita ranskalaisia ja espanjalaisia eurovirkailijoita.

Von der Leyeni kabinetin jäsenenä on myös Peteris Ustubs, joka neuvoo komission presidenttiä ulkopoliittisissa kysymyksissä. Entinen diplomaatti työskenteli aikoinaan Latvian edustuksessa Euroopan unionissa, josta siirtyi edelleen EU:n ulkosuhdehallintoon (EEAS).

Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin kabinetin jäsen on myös latviatar Baiba Aleksejuka-Tavaresa, joka on työskennellyt Latvian diplomaattina ja myöhemmin Euroopan unionin ulkosuhdehallinnossa.

Virolaisista on Euroopan komissiossa korkeimmassa asemassa Henrik Hololei, joka siirtyi komissaari Siim Kallasin kabinettipäällikön paikalta vuonna 2013 Euroopan komission varapääsihteeriksi ja vuonna 2015 hänestä tuli Euroopan komission liikenteen ja liikkumisen päätoimiston pääjohtaja.

Lähde: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
EEASEUEuroopan komissionLatviaViro

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory