Joulun menoliikenteen odotetaan jakautuvan useammalle päivälle

NordenBladet —

18.12.2019 klo 12.27Itä-Suomi
Jouluajan liikenteestä ei ole odotettavissa pahoja ruuhkia pääteillä. Liikenne voi lisääntyy Pohjois- Savon ja Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Savon pääteillä perjantaina iltapäivällä ja edelleen lauantaipäivänä sekä vielä osin sunnuntaina ja maanantaina. Vilkkaimmillaan liikenteen odotetaan olevan perjantaina puolestapäivästä iltaan. Paluuliikenteen huipun odotetaan osuvan Tapaninpäivän iltapäivään, joskin sen odotetaan olevan menoliikenteen luokkaa.
Meno- ja paluuliikenteessä poliisi valvoo erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä. Perinteisen valvonnan rinnalla toimii automaattinen liikennevalvonta. Kameravalvonnalla tuetaan perinteistä nopeusvalvontaa siten, että nopeusvalvonnalta liikenevä aika voidaan käyttää mm. ajotapavalvontaan sekä liikenteen sujuvuuden seurantaan.
Sopeudu jonon vauhtiin, pidä riittävä turvaväli
Joulun meno- ja paluuliikenteessä saattaa syntyä jonoja ainakin asutuskeskusten läheisyydessä. Matkaan lähtiessä kannattaa varautua sekä aikataulullisesti että henkisesti siihen, ettei pysty ajamaan täysin oman rytminsä mukaan – Pitää sopeutua liikennevirran rytmiin.
Paikan vaihtaminen eli ohittaminen on jonossa usein täysin turhaa. Ajallisesti sillä ei voita juuri mitään. Ajamisesta tulee tempoilevaa, rasittavaa ja epämukavaa niin itselle kuin matkustajillekin. Jonossa ohitettaessa usein haitariliike lisääntyy ja onnettomuusriski kasvaa.
Kannattaa pitää järkevä välimatka eli turvaväli edellä ajavaan. Silloin pystyy lukemaan tienpintaa, sen pitävyyttä ja kuntoa sekä pystyy seuraamaan kauempana jonossa edellä olevia tapahtumia ja pystyy reagoimaan niihin ajoissa. Näin toimien pystyy seuraamaan myös takana tulevaa liikennettä. Keliolosuhteiden ja niissä mahdollisesti tapahtuvien muutosten huomioiminen on erityisen tärkeää ajettaessa vilkkaassa liikenteessä.
Valmistaudu matkaan huolella
Tavarat ja matkustajat on sijoitettava henkilöautoon niin, etteivät ne häiritse kuljettajan havainnointia tai ajamista, eivätkä tavarat voi sinkoutua autossa olevien päälle äkkitilanteissa. Pakkaa tavarat takakonttiin tai katolle, mutta vältä liiallista kuormaa. Raskaan kuorman kanssa kannattaa rengaspaineita nostaa. Tarkista ennen matkalle lähtöä auton kunto- ja varusteet muutenkin.
Poliisi valvoo myös somessa
Itä-Suomen joululiikenteen kulkua voi seurata poliisin somekanavilta; facebook.com/PKpoliisi ja Twitter / @PoliisiIS. Käytämme tunnisteita #Joulu2019 ja #poliisi sekä #poliisiIS.
Poliisin neuvot joululiikenteeseen:
Malttia liikenteeseen!
Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän.
Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, missä jonoa ohittamalla aiheutetaan kaistojen lopussa ruuhkaa ja jonojen pysähtelyä.
Riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee.
Ennakoiva ja muut tienkäyttäjät huomioiva ajotapa on turvallisen liikenteen lähtökohta.
Kuljettajaksi asettuu siis kokenein ja harkitsevin kuljettaja.
Auto lastataan oikein; tavarat sijoitellaan oikein, etteivät ne pääse ajon aikana lentämään äkkijarrutuksissa tai muustakaan syystä.
Kaikki autossa matkustavat käyttävät turvavöitä ajon aikana.
Auton kunto on tietenkin tarkistettu ennen liikkeelle lähtöä; ilman paineet renkaista ja nestesäiliöt täytetty tuulilasinpesunesteellä ja jäädytysnesteellä.
Matkustusmukavuutta ajatellen auton sisälämpötila säädetään sopivana ajovireyden säilyttämiseksi.
Tiukkoja aikatauluja on turha laatia itselle, vaan varataan aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen.
Jokaisen tavoitehan on turvallinen perille pääsy.

Lähde: Poliisi.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory