Kevyen liikenteen tehostetussa valvonnassa rikesakkoja yli 100, huomautuksia 425 – Poliisi hankkii valvontaan jatkossa sähköavusteiset polkupyörät

NordenBladet —

13.12.2019 klo 15.48Helsinki
Poliisi perusti lokakuun alussa 1.10.2019 kevyen liikenteen valvontaryhmän, sillä kevyt liikenne on lisääntynyt ja sähköistynyt nopeasti Helsingissä.
– Ensimmäinen valvontakuukausi oli pitkälti vaarallisten paikkojen kartoittamista, tehokkaiden valvontatapojen hakemista ja ylipäätään toiminnan käynnistämistä. Kokeilimme ensimmäistä kertaa esimerkiksi kannettavia tietokoneita ja tulostimia osana polkupyörällä tapahtuvaa valvontaa, kertoo ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisilaitokselta.
Poliisi puuttui lokakuun aikana kaikkiaan 382 polkupyöräilijän, 71 sähköpotkulautailijan ja 77 jalankulkijan liikennekäyttäytymiseen. Valvonnan aikana poliisi jakoi yhteensä 105 rikesakkoa, 423 suullista huomautusta ja 2 kirjallista huomautusta kevyessä liikenteessä.
– Valvonnan tulokset puhuvat puolestaan, eikä valvonnan tarve jäänyt epäselväksi. Osa kevyen liikenteen väylien käyttäjistä ei tunne liikennesääntöjä tai halua noudattaa niitä, Lehtinen jatkaa.
Poliisi kirjasi polkupyöräilijöille ja sähköpotkulautailijoille eniten rikesakkoja ja huomautuksia jalkakäytävällä ajamisesta. Jalankulkijoille kirjattiin eniten rikesakkoja punaisia päin kävelemisestä liikennevaloissa. Huomautuksia jalankulkijat saivat myös heijastimen puuttumisesta ja kadun ylittämisestä muualla kuin suojatiellä.
Poliisi tehostaa valvontaa hankkimalla sähköavusteiset polkupyörät
Helsingin poliisilaitos vakinaistaa kevyen liikenteen tehostetun valvonnan pysyväksi toimintamalliksi ja kehittää valvontaa ottamalla käyttöön sähköavusteiset polkupyörät. Polkupyörät hankitaan ja varustellaan talven aikana. Kyseessä on Poliisihallituksen hyväksymä vuoden mittainen kokeilu, jossa selvitetään samalla sähköavusteisten polkupyörien soveltuvuus poliisin valvontavälineiksi.
– Sähköavusteisilla polkupyörillä haetaan valvontaryhmälle parempaa liikkumiskykyä ja tuodaan valvova viranomainen samalle viivalla muiden sähköisillä liikkumisvälineillä kulkevien kanssa, sanoo ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisilaitokselta.
– Uudet sähköavusteiset polkupyörät tulevat näkyvästi poliisin väritykseen ja selvitämme myös hälytysvalojen asentamista niihin. Hälytysvalot lisäisivät merkittävästi sähköpyörien käyttömahdollisuuksia, esimerkiksi liikennejärjestelyissä ja onnettomuuspaikoilla, Lehtinen sanoo.
Valvonnasta tullaan tiedottamaan aktiivisesti
Poliisi aikoo lisätä kevyen liikenteen valvontaa jatkossa. Tehostettua kevyen liikenteen valvontaa on määrä jatkaa ensi keväänä, kun lumet ovat sulaneet.
Valvontaa keskitetään kevyen liikenteen “valtaväylille” ja väylien vilkkaisiin solmukohtiin ja kohdistetaan erityisesti aamun ja iltapäivän työmatkaliikenteeseen.
Helsingin poliisilaitos tiedottaa kevyen liikenteen valvontaryhmän työstä verkkosivuillaan osoitteessa www.poliisi.fi/helsinki ja sosiaalisen median kanavissa:
Facebook: www.facebook.com/helsinkipoliisi
Twitter: www.twitter.com/helsinkipoliisi
Instagram: helsinkipoliisi
Aiheeseen liittyvää keskustelua voi seurata ja siihen voi osallistua aihetunnisteella #fillaripoliisi
Poliisin lokakuun valvonnan aikana kirjaamat asiat kevyessä liikenteessä:
Polkupyöräily:Poliisi puuttui kaikkiaan 382 polkupyöräilijän liikennekäyttäytymiseenRikesakkoja: 43/ eniten: jalkakäytävällä ajaminenSuullisia huomautuksia: 289/ eniten: jalkakäytävällä ajaminenKirjallisia huomautuksia: 1/ jalkakäytävällä ajaminen
Sähköpotkulautailu:Poliisi puuttui kaikkiaan 71 sähköpotkulautailijan liikennekäyttäytymiseenRikesakkoja: 8/eniten: jalkakäytävällä ajaminenSuullisia huomautuksia: 63/eniten: jalkakäytävällä ajaminenKirjallisia huomautuksia: –
Jalankulku:Poliisi puuttui kaikkiaan 77 jalankulkijan liikennekäyttäytymiseenRikesakkoja: 5/ eniten: liikennevaloissa punaisia päin käveleminenSuullisia huomautuksia: 71/ eniten: heijastimen puuttuminen, kadun ylittäminen muualla kuin suojatielläKirjallisia huomautuksia: 1/ punaisia päin käveleminen
Pyörä1jpg, 215,4 kB
Pyörä2jpg, 199,6 kB
Kokeilussa on mukana kaksi sähköavusteista pyörämallia, joista toinen on leveärenkainen. Pyörissä on 250 W moottori, joka tuottaa 60 – 70 Nm väännön, sekä 504 kWh litiumioniakku. Sähköavusteisilla polkupyörillä liikuttaessa noudatetaan polkupyöriä koskevia liikennesääntöjä.

Lähde: Poliisi.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory