Helsingin poliisilaitos kieltää Kohti vapautta -kansanliikkeen järjestämän mielenosoituskulkueen

NordenBladet —

04.12.2019 klo 09.31Helsinki
Helsingin poliisilaitos on 2.12.2019 päättänyt, että Kohti vapautta -kansanliikkeen ilmoittama kokoontuminen itsenäisyyspäivänä kielletään.
Kohti vapautta -kansanliike on tehnyt poliisille 12.11. ilmoituksen yleisen kokouksen järjestämisestä. Ilmoituksessa kerrottiin järjestettävästä mielenosoituskulkueesta, joka pidettäisiin 6.12.2019 klo 14.30–18.00. Ilmoituksen mukaan kulkue liikkuisi Narinkkatorilta Töölön kisahallin parkkipaikalle.
Kokoontumislain (530/1999) 20 §:n nojalla Helsingin poliisilaitos on päättänyt, että ilmoitettua kokoontumista ei ole pidettävä perustuslain, kokoontumislain, kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja EIT:n ratkaisukäytännön tarkoittamana laillisena ja rauhanomaisena mielenosoituksena, jota oikeusjärjestys suojaa.
PVL:n epäillään jatkavan laitonta yhdistystoimintaa Kohti vapautta -liikkeenä
Korkein oikeus määräsi maaliskuussa Pohjoismainen vastarintaliike -nimisen (PVL) rekisteröimättömän yhdistyksen väliaikaiseen toimintakieltoon. Poliisin käsityksen mukaan PVL:n ja Kohti vapautta -liikkeen toiminnassa ovat mukana samat aktiivijäsenet. Lisäksi liikkeillä on yhteinen visuaalinen ilme, sama aatepohja ja tavoitteet, joita ajetaan samoilla iskulauseilla. Yhtymäkohtia löytyy myös liikkeiden ylläpitämiltä nettisivustoilta vastarinta.com ja kohtivapautta.com, joissa julkaistaan samaa materiaalia.
Kohti vapautta -kansanliike on järjestänyt mielenosoituksen Helsingin keskustassa 9.11.2019. Asiasta on kirjattu Keskusrikospoliisin rikosilmoitus laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta, koska asiassa epäillään PVL:n jatkaneen toimintaansa KKO:n antamasta väliaikaisesta toimintakiellosta huolimatta. PVL:n epäillään jatkaneen toimintaansa myös vastarinta.com-sivustolla. Sillä, että PVL:n nimeä tai tunnusta ei enää käytetä, ei ole ratkaisevaa merkitystä.
Poliisin mukaan nyt tehdyn mielenosoitusilmoituksen ja aiemmin pidettyjen Kohti vapautta -kansanliikkeen mielenosoitusten perusteella on todennäköistä, että 6.12.2019 pidettäväksi ilmoitettu mielenosoitus tullaan järjestämään sellaisessa muodossa, että asiassa on syytä epäillä yhdistyslain 62 §:ssä rangaistavaksi säädettyä laittoman yhdistystoiminnan harjoittamista.
Asiasta tehty päätös on julkinen lukuun ottamatta mielenosoitusilmoituksen tekijän henkilöllisyyttä. Päätös löytyy tämän tiedotteen liitteenä.
Kokoontumislain mukainen päätöspdf, 586,9 kB

Lähde: Poliisi.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory