Mainos:Itsenäisyyspäivänä poliisi turvaa kaikkien rauhanomaisen kokoontumis- ja sananvapauden

NordenBladet —

29.11.2019 klo 14.07Poliisihallitus
Poliisi huolehtii perustehtäviensä hoidosta myös itsenäisyyspäivänä, jotta jokainen voi juhlia itsenäistä Suomea rauhassa ja turvassa.
– Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen on poliisin perustehtävä. Tällä pyritään siihen, että kansalaiset kokevat olonsa turvalliseksi, rikoksia ei tehdä eikä kukaan käyttäytymisellään ylitä sitä, mitä suomalaisessa yhteiskunnassa on pidettävä hyväksyttävänä, poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta sanoo.
Itsenäisyyspäivänä poliittisten oikeuksien käyttäminen korostuu. Poliittisia oikeuksia ovat erityisesti sananvapaus ja kokoontumisvapaus, jotka näkyvät ja kuuluvat itsenäisyyspäivänä erilaisissa kokouksissa ja mielenosoituksissa. Sananvapaus ja kokoontumisvapaus ovat myös ihmisoikeuksia, joista on säädetty esimerkiksi Euroopan ihmisoikeussopimuksessa.
– Sananvapaus ja kokoontumisvapaus kuuluvat jokaiselle. Ne ovat tästä syystä ensisijaisesti yksilön oikeuksia. Ne voivat olla myös yhteisölle kuuluvia oikeuksia varsinkin silloin, jos yhteisön oikeudet vaikuttavat yksilön oikeuksiin. Esimerkiksi aatteellinen yhdistys voi käyttää kokoontumisvapautta ja järjestää yleisen kokouksen, johon osallistuu yhdistyksen jäseniä, kannattajia ja muita ihmisiä, Arvelin selventää.
Kokoontumis- ja sananvapautta voidaan myös rajoittaa
Kokoontumisvapaus ja sananvapaus eivät kuitenkaan ole ehdottomia perus- ja ihmisoikeuksia. Niiden käyttöä voidaan rajoittaa erikseen laissa säädetyillä perusteilla.
– Useimmiten rajoituksen perusteena ovat erilaiset kriminalisoinnit tai yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantuminen ja häiriintyminen. Poliisi voi esimerkiksi keskeyttää yleisen kokouksen, jos kokousta järjestettäessä ei ole noudatettu poliisin antamia ohjeita ja määräyksiä. Kokous voidaan keskeyttää myös silloin, kun kokousta järjestettäessä on muuten toimitettu olennaisesti lainvastaisesti, Arvelin sanoo.
Poliisin ensisijainen tehtävä on kuitenkin turvata ja kunnioittaa perus- ja ihmisoikeuksia. Siksi myös itsenäisyyspäivänä poliisin turvaa kaikkien rauhanomaisen kokoontumis- ja sananvapauden toteutumisen.
– Tästä huolimatta poliisi ylläpitää yleistä järjestystä sekä turvallisuutta ja puuttuu erilaiseen häiriökäyttäytymiseen, Arveln muistuttaa.
Kanne Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamisesta korkeimmassa oikeudessa
Poliisihallituksen ajama kanne Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamiseksi on korkeimman oikeuden käsittelyssä. Korkein oikeus on määrännyt Pohjoismaisen vastarintaliikkeen väliaikaiseen toimintakieltoon ja sen myötä kaiken yhdistyksen toiminnan lopetettavaksi.
Kiellettyä toimintaa on myös yhdistyksen näkyvä toiminta, lippulinnat ja kokoontumiset. Poliisi puuttuu tarvittaessa kiellettyyn yhdistystoimintaan.

Lähde: Poliisi.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory