Mainos:

Täysistunnossa pidettiin hiljainen hetki kansanedustaja Antti Rantakankaan muistolle

NordenBladet —

​Eduskunta piti tänään täysistunnon alussa hiljaisen hetken kansanedustaja Antti Rantakankaan muistolle.

Muistosanat Antti Rantakankaalle lausui eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen:

”Arvoisat kansanedustajat! Ärade riksdagsledamöter!

Tieto kansanedustaja Antti Toivo Armas Rantakankaan tapaturmaisesta kuolemasta saavutti meidät pyhäpäivänä sunnuntaina – levon päivänä. Pidetyn ja arvostetun työtoverin yllättävä kuolema tuntuu vaikealta uskoa, saati hyväksyä. Levon päivän valtasi levottomuus ja epäusko, lopulta järkytys ja syvä suru ystävämme kuolemasta. Ystävämme, koska sellaisena Antti Rantakangas näki meidät.

Antti ymmärsi, että kansanedustajan toimi perustuu luottamukseen ja kovaan työhön. Luja kädenpuristus ja katse silmiin varmisti, ettei tämä luottamus ja kova työ koskaan mennyt hukkaan. Uskallan väittää, että tämän saman luottamuksen ja työteliäisyyden ovat minun lisäkseni kokeneet kaikki täällä tänään läsnäolevat sekä tuhannet ihmiset ympäri Suomea. Eturivin vaikuttaja on poissa.

Antti ei ollut tämän salin kovaäänisin, mutta hänen äänensä kantoi. Siitä kertoo se, että hänet valittiin kuudesti kansanedustajaksi. 20 vuotta työtä tässä yhteisössä on jättänyt jälkensä meihin kaikkiin – niin virkakuntaan kuin edustajiinkin.  Teidän kaikkien läsnäolosta huolimatta tämä sali tuntuu tänään tyhjältä. Kukat Antti Rantakankaan paikalla välittävät meille viestiä niin elämän arvaamattomuudesta kuin elämänlangan hauraudesta.

Valmiiksi kirjoitetut sanat harvoin pystyvät tarkasti kuvaamaan ihmisen surua ja tuntoja kuoleman läheisyydessä. Siksi koen sopivaksi lukea teille Tommy Tabermannin runokokoelmasta Tähtiä kämmenellä:

”Jos lähdenkin, en minä kauan viivy. Pian minä luoksesi palaan, sirpin sinä minulta saat, jolla niittää, vasaran, jolla rakentaa, ja ruukkuusi siemeniä ja multaa. Ja jos en palaisikaan, kanssani olisit maailman halki, siipieni alla kuin kevättuuli.”

Tällä haluan sanoa sen, etteivät hyvät ystävät kuole koskaan. He elävät muistoissamme, sydämissämme ja ajatuksissamme. Heidän elämänsä ja työnsä jatkuu niin kauan, kuin me muistamme.

Omasta ja koko eduskunnan puolesta tahdon osoittaa myötätunnon ja osanoton sanat kansanedustaja Antti Rantakankaan omaisille ja läheisille. Me olemme menettäneet ystävän ja työtoverin. Suru on suurimmillaan niillä, jotka ovat menettäneet perheenjäsenen. Toivomme heidän saavan lohtua siitä tiedosta, että Antti Rantakangas oli tässä talossa pidetty työtoveri, ystävä ja arvostettu kansanedustaja.

Jag vill på mina egna och hela riksdagens vägnar framföra vårt varma deltagande till riksdagsledamot Antti Rantakangas anhöriga och närstående.

Riksdagen håller nu en tyst minut  för att hedra minnet av Antti Rantakangas.

Eduskunta hiljentyy nyt hetkeksi kunnioittamaan Antti Rantakankaan muistoa. ”

Puhemies Matti Vanhanen välitti sunnuntaina koko eduskunnan osanoton Rantakankaan perheelle ja läheisille.

“Tunsin hänet nuoruudestamme saakka. Antti omistautui asialleen, edusti tahdonvoimaa, tunnusti juurensa ja tiesi aina, keiden edustajana hän valtiopäivillä toimi.”

Lähde: Eduskunta.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory