Mainos:Taksiliikenteen valvonta Tampereen seudulla

NordenBladet ‚ÄĒ Sis√§-Suomen poliisilaitoksen, Liikenne- ja viestint√§virasto Traficomin sek√§ Verohallinnon yhteistiedote 23.11 2019 klo 10
Taksiliikenteen valvonta osoitti paljon pieniä puutteita Tampereen seudulla
Sisä-Suomen poliisilaitos, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom sekä Verohallinto valvoivat yhdessä taksiliikennettä 22.11.2019. Perjantain valvonnan kohteena olivat kaikki asiakkaita kuljettavat taksit. Valvontaa suoritettiin Tampereella ja Pirkkalassa.
Valvontaan osallistui Sisä-Suomen poliisilaitoksen 8 poliisia liikennevalvonnasta, 6 talousrikostutkinnasta, 5 Verohallinnon verotarkastajaa ja 5 Traficomin asiantuntijaa.
Yhteisvalvonnassa tarkastettiin yhteens√§ 93 taksia, joista 42:ssa ei ollut mit√§√§n huomautettavaa. Poliisin n√§k√∂kulmasta keskeiset liikenneturvallisuuteen vaikuttavat asiat, kuten ajo-oikeus ja ajoneuvon kunto olivat kunnossa. Valvonnassa havaittiin vain yksi katsastamaton taksik√§yt√∂ss√§ ollut ajoneuvo. Taksinkuljettajan ajolupa ja asianmukainen taksiliikennelupa l√∂ytyiv√§t yht√§ lukuun ottamatta kaikilta. ‚ÄĚPienien puutteiden suuri m√§√§r√§ sen sijaan yll√§tti‚ÄĚ, sanoo ylikonstaapeli Jouko Kilpi.
Taksiliikenneluvat ja -ajoneuvot kunnossa, tietojen esillä pitämisessä yhä paljon puutteita
Valvonnan aikana havaittiin kuitenkin seuraavia rikkeitä tai puutteita:
Luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot eivät olleet matkustajan nähtävillä 46 kplKuljettajan nimi ei ollut matkustajan nähtävillä 18 kplHintatiedot eivät olleet helposti matkustajan havaittavissa 6 kplKuljettajalla ei ollut voimassa olevaa taksinkuljettajan ajolupaa 1 kplLuvaton taksiliikenne 1 kplKielitaidoton 1 kpl
Taksiliikenneluvan haltijan on vastattava ja huolehdittava mm. siitä, että taksiliikenteessä matkustajan nähtävillä ovat hintatiedot, luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi. Mainittujen tietojen esillä pitäminen on ollut yleisin havaittu puute myös aikaisemmin järjestetyissä taksiliikenteen valvontaiskuissa.
‚ÄĚT√§m√§nkertainen taksivalvonta osoitti, ett√§ hinta- ja yhteystietojen asianmukaisessa esitt√§misess√§ asiakkaille on yh√§ parannettavaa. Kyse on pienist√§, helposti korjattavissa olevista puutteista, joiden takia ei kannattaisi ottaa huomautuksia tai muita mahdollisia seuraamuksia. Toivoisimmekin taksiyritt√§jien kiinnitt√§v√§n t√§h√§n enemm√§n huomiota‚ÄĚ, sanoo Traficomin asiantuntija Tiina-Liisa Ruotsalainen.
Asiakkaan n√§k√∂kulmasta hinta- ja yhteistietojen puuttuminen tai hyvin kirjavat esitt√§mistavat ovat ongelmallisia, mink√§ takia olemme valmistelemassa taksimatkasta matkustajalle ilmoitettavista tiedoista ja hintatietojen esill√§pidosta m√§√§r√§yst√§‚ÄĚ, kertoo Traficomin tieliikennejohtaja Marko Sillanp√§√§.
Sakkoja kirjoitettiin yhdelle taksinkuljettajalle ajoluvan puutteesta. Auton katsastuksen puutteesta annettiin yksi rikesakko. Yhdestä ajoneuvosta oli ajoneuvovero maksamatta. Kaikki kuljettajat puhallutettiin eikä päihtymyksiä todettu.
Taksiliikenteen yhteisvalvonta
Taksiliikennettä säätelevä laki uudistui Suomessa 1.7.2018 ja sen seurauksena ala vapautui suuresta osasta säännöstelyä. Taksiliikenteen yhteisvalvonnat aloitettiin lain muuttumisen jälkeen. Valvonnassa yhdellä pysäytyksellä jokainen mukana oleva viranomaistaho tarkastaa samanaikaisesti omaan toimivaltaansa kuuluvat asiat.
Taksilupien myöntäminen ja valvonta kuuluvat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille. Laissa edellytetään muun muassa, että taksiliikennettä harjoittavalla yrityksellä tulee olla voimassa oleva lupa sekä taksinkuljettajalla voimassa oleva ajolupa ja taksina käytettävä ajoneuvo on rekisteröity luvanvaraiseen liikenteeseen.
Poliisin näkökulmasta valvonnassa korostuu liikenneturvallisuus. Poliisi valvoo ensisijaisesti liikenneturvallisuuteen liittyviä asioita, kuten ajokuntoa ja ajoneuvon riittävää kuntoa.
Verohallinto kerää vertailutietoa valvontakäyttöön. Erityisesti valvonnassa nousseiden tapausten ilmoituskäyttäytymistä seurataan ja tulorekisteritietoja hyödynnetään palkkatietojen reaaliaikaisessa valvonnassa.
Alalle on tullut huomattava määrä uusia toimijoita ja valvonnassa on verotukseen liittyvien velvoitteiden hoitamisessa havaittu puutteita, joiden takana on sekä tietämättömyyttä että tahallista velvoitteiden laiminlyöntiä. Verohallinnon havaintojen mukaan useat laiminlyöjät ovat selkeästi parantaneet ilmoittamiskäyttäytymistään viranomaisyhteistyössä tehtyjen valvontatoimien alkamisen jälkeen.
Lisätietoja:
Poliisi: Rikosylikomisario Juha Siljam√§ki t√§n√§√§n kello 10‚Äď12, p. 0295445505.
Verohallinto: Tarkastuspäällikkö Jouko Salovaara puh. 040 8481875
Traficom: Asiantuntija Tiina-Liina Ruotsalainen, p. 029 534 6522Tieliikennejohtaja Marko Sillanpää, p. 050 566 4912

Lähde: Poliisi.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory