Mainos:Raittiina pikkujoululiikenteessä – pikkujoulusesonki on käynnissä ja poliisi muistuttaa liikenneraittiudesta

NordenBladet —

20.11.2019 klo 10.43Itä-Suomi
Poliisi haluaa muistuttaa pikkujouluihin meneviä juhlijoita turvallisesta liikkumisesta ja erityisesti siitä, että auton rattiin lähdetään vain selvin päin. Jos on tiedossa, että pikkujoulussa tulee otettua alkoholia esim. ruoan kanssa, niin silloin on jo viisasta jättää auto kotiin.”Tällöin ei tarvitse laskeskella, että milloin voi lähteä ajamaan ja, jos tulee juotua vähän enemmän, niin ei tule kiusausta lähteä tapahtumasta pois omalla autolla”, sanoo Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisisektorin johtaja ylikomisario Petri Pahkin.
“Näin toimien pikkujoulun juhlija varmistaa, että jälkeenpäin ei tarvitse tulla katumapäälle ja pikkujouluista jää positiiviset fiilikset”, Pahkin jatkaa. Päihteiden kannalta on liikenteeseen vain yksi viesti: “Jos otat, et aja!”
Petri Pahkin muistuttaa juhlijoita myös pikkujoulun jälkeisestä aamusta: “Seuraavana aamuna saattaa olla syytä harkita julkisten kulkuneuvojen käyttämistä tai muuta keinoa lähteä liikenteeseen. Juhlinnan lomassa ei välttämättä ajattele seuraavaa työpäivää tai muuta menoa ja alkoholia saattaa olla veressä vielä seuraavana aamuna.””Pidemmän kaavan kautta juhlitun illan jälkeen ei auton rattiin kannata lähteä lainkaan seuraavana päivänä”, Pahkin lisää.
Eurooppalainen vertailu paljastaa, että suomalaisten asenteet rattijuopumusta kohtaan ovat tiukimpia. Silti lähes joka kymmenes suomalainen kuljettaja kertoo lähteneensä ajamaan sen jälkeen, kun on nauttinut alkoholia. Viimeisen rattijuopumustutkimuksen perusteella arvioidaan, että Itä-Suomessa liikennevirrassa noin joka 550. autoilijalla veren alkoholipitoisuus ylittää rattijuopumuksen rangaistavuuden rajan eli 0,5 promillea. Niin sanotusti maistissa ajavia liikennevirrassa on peräti joka 117. kuljettaja. Vuosittain jää kiinni koko maassa noin 20000 rattijuoppoa, joista Itä-Suomessa noin 2200. Viime vuosina rattijuopumustilastoissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Pohjois-Savossa tänä vuonna kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana on jäänyt kiinni 902 rattijuoppoa. Pohjois-Karjalassa päihtyneitä kuskeja on tavattu liikenteestä 455 ja Etelä-Savossa 480.
Huumeiden kokeilun ja käytön yleistyminen on lisännyt huumaantuneena ajavien kuljettajien määrää liikenteessä. Itä-Suomessa tämän vuoden rattijuopumustapauksista 35 %:ssa on ollut mukana huumausaineet tai niihin luokiteltavat lääkkeet.
Rattijuopumus on Suomen tieliikenteessä edelleen merkittävä turvallisuusriski.
Tilastoista voidaan todeta liikenneonnettomuuksien, jossa alkoholi on ollut merkittävänä syynä, painottuvan kesäkuukausiin. Yli puolet näistä ns. alkoholionnettomuuksista tapahtui viikonloppuisin, useimmiten myöhäisillan ja alkuyön tunteina. Samoihin aikoihin jää myös eniten rattijuoppojakin kiinni.
“Poliisi tehostaa rattijuopumusvalvontaa pikkujoulujen aikaan tulevina viikonloppuina. Puhallutusratsiat ajoitetaan pääosin ilta- ja yöaikaan sekä lauantain ja sunnuntain osalta myös aamupäiviin”, Petri Pahkin lupaa.

Lähde: Poliisi.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory