Mainos:​Hassi esittää Arktisen alueen kansainvälistä suojelusopimusta

NordenBladet —

Arktisen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) ehdottaa kansainvälistä sopimusta Arktisen alueen suojelemiseksi. Hassi puhui aiheesta Norjan Bodøssa meneillään olevassa Pohjoisen ulottuvuuden parlamentaarikkokonferenssissa.

”Arktinen alue on planeetallamme ainutlaatuisen kaunis ja haavoittuva. Tarvitsemme kansainvälisen sopimuksen suojelemaan sen ympäristöä. Suojelutyön kulmakivi on ilmastonmuutoksen hidastaminen, koska sen vaikutukset näkyvät voimakkaimpina Arktisella alueella ja heijastuvat muun muassa jäätiköiden sulamisen kautta koko maailmaan”, Hassi totesi.

Jäätiköt sulavat nyt jopa ennustettua nopeammin, mikä toisten ennusteiden mukaan voi heikentää pohjoista Eurooppaa lämmittävää Golfvirtaa.

”Kahden Nature-tiedelehdessä tänä vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan Golfvirta on hitaampi kuin kertaakaan 1600 vuoteen. Se tarkoittaa, ettemme voi lainkaan varmoja siitä, että ilmastonmuutos merkitsee meille ilmaston lämpenemistä”, Hassi varoitti.

Hän toivoi Arktisen alueen maiden ottavan mallia Itämeren alueen yhteistyöstä, jonka avulla Itämeren tila on parantunut ja joka on jatkunut poliittisista jännitteistä huolimatta. Toimivaksi työkaluksi on osoittautunut Itämeren alueen merellisen ympäristön suojelua koskeva yleissopimus eli niin sanottu Helsingin sopimus, joka astui voimaan vuonna 1980. Myös Itämeren valtioiden neuvosto ja Suomen aloitteesta syntynyt Euroopan unionin Pohjoisen ulottuvuuden politiikka ovat edistäneet ympäristöyhteistyötä.

”Pohjoisen ulottuvuuden lippulaivaprojekti on ollut Pietarin jätevedenpuhdistamojen parantaminen sekä Venäjän että kansainvälisten rahoituslaitosten rahoituksella, mikä on merkinnyt, että puolentoista miljoonan ihmisen jätevesienpuhdistus on tuotu nykyaikaiselle tasolle”, Hassi mainitsi.

Pohjoisen ulottuvuuden parlamentaariseen foorumiin osallistuvat Hassin lisäksi eduskunnasta Arktisen valtuuskunnan puheenjohtaja Mikko Kärnä (kesk.) ja Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen Heli Järvinen (vihr.).

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory