Haatainen haluaa lisää naisia rauhanneuvottelijoiksi
NordenBladet —
Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen toivoi lisää naisia rauhanvälittäjiksi ja –neuvottelijoiksi, kun hän puhui maailman naispäättäjien konferenssissa Islannin Reykavikissa aiheesta ”Naiset, rauha ja turvallisuus”.
”On tärkeää, että myös haavoittuvassa asemassa olevilla naisilla ja tytöillä on tasavertainen mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, olipa sitten kyse politiikasta, taloudesta, turvallisuudesta tai sosiaalikysymyksistä, ja konfliktitilanteissa olla mukana pöydissä, joissa rauhasta neuvotellaan. Kestävään rauhaan ja kehitykseen päästään vain, jos mikään väestönosa ei koe itseään syrjityksi”, hän totesi.
Naisten osuuden lisääminen rauhanvälitystyössä ja rauhanvälittäjinä toimivien naisten tukeminen on yksi Suomen ulkopolitiikan tavoitteista. Myös poliitikkojen asiantuntemusta kannattaisi käyttää hyväksi, kun yhteiskuntia rakennetaan uudestaan konfliktien jälkeen.
”Kansanedustajat tietävät, miten päätöksentekoprosessi käytännössä toimii, miten rekrytoidaan ja koulutetaan ehdokkaita, miten käydään vaalikampanjoita ja hallitusneuvotteluja, ja miten oppositiossa toimitaan”, hän luetteli.
Haatainen korosti demokratian merkitystä ylipäätään. Vaikka demokratialla on puutteensa, se on silti tähän asti keksityistä keinoista paras tapa järjestää yhteiskunta.
”Menestyneimmät yhteiskunnat ovat demokratioita. Demokraattisten valtioiden todennäköisyys joutua sotaan on myös muita pienempi siitä yksinkertaisesta syystä, että sodanjulistukseen tarvitaan kansan tuki ja parlamentin enemmistö. Demokratia ja rauhan kulkevat käsi kädessä hyödyttäen toisiaan.”
Haatainen harmitteli, että demokratiaa ja sääntöihin perustuvaa kansainvälistä järjestelmää vastaan hyökätään nyt monelta suunnalta samaan aikaan, kun naisten oikeudet ja sukupuolten tasa-arvo kyseenalaistetaan.
Haataisella oli maailman naispäättäjien konferenssissa myös toinen puheenvuoro, jossa käsiteltiin sitä, miten eri parlamenteissa on reagoitu YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin vetoomukseen naisten aseman parantamiseksi. Haataisen oli helppo kertoa, että Suomi oli maailman ensimmäinen maa, jossa naiset saivat täydet poliittiset oikeudet jo vuonna 1906 ja että naisten osuus kansanedustajista on nyt korkeampi kuin koskaan eli 47 prosenttia. Hän kertoi myös eduskunnan naisverkoston puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä ja lainsäädännön sukupuolivaikutusten arvioinnista jo valmisteluvaiheessa.
”Mutta maailma ei ole valmis meilläkään. Suomessa haasteita ovat muun muassa lähisuhdeväkivalta, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen, palkkatasa-arvo ja naisten osuus liikeyritysten johtopaikoilla. Yhtenä askeleena eteenpäin etsimme lainsäätäjinä parhaillaan keinoja, joilla sukupuolivaikutukset otettaisiin paremmin huomioon valtion talousarvion laatimisessa”, hän kertoi.
Women Political Leaders Global Forum -konferenssin verkkolähetystä voi seurata täältä.
Lähde: Eduskunta.fi