Digitaalisen keskusteluympäristön arvaamattomuus näkyy myös poliisin työssä

NordenBladet —

19.11.2019 klo 12.28Poliisihallitus
Älylaitteiden kehitys ja yleistyminen ovat tehostaneet ihmisten järjestäytymistä asiakysymysten taakse, mutta samalla erilaisten julkista keskustelua häiritsevien lieveilmiöiden kirjo on kasvanut. Tällaisia ilmiöitä ovat esimerkiksi ihmisten maalittaminen, keskustelun tahallinen häiriköinti, raju kielenkäyttö, trollaaminen ja disinformaatio.
Tämä kehitys havaittiin Poliisihallituksen julkaisemassa julkista keskustelua tarkastelevassa toimintaympäristön analyysissa.
Analyysin mukaan ennakoimattomuuden ja lieveilmiöiden vuoksi sosiaalisen median luotettavuus on kärsinyt, ja ihmiset ovat alkaneet vetäytyä suljetumpiin ryhmiin tai palveluihin sekä alkaneet hyödyntää automaattisesti katoavaa tilapäissisältöä. Samalla yhteiskunnan yleinen polarisaatiokehitys on vaikuttaa jatkuvan niin asenteiden kuin alueellisten erojen osalta.
– Kehityssuuntaa tasapainottaa kuitenkin luottamuksen säilyminen perinteiseen mediaan, joka koetaan merkittävänä yleissivistäjänä erityisesti sanomalehtien osalta, analyysipäällikkö Juha Syrjä Poliisihallituksesta sanoo.
Tavoitteena tunnistaa ilmiöiden vaikutukset yhteiskunnan turvallisuuteen ja poliisin työhön
Nyt julkaistu analyysi on toinen osa Poliisihallituksen toimintaympäristön analyysien kokonaisuudesta, jonka rikollisuutta käsittelevä ensimmäinen osa julkaistiin aiemmin kesällä 2019.
Nyt julkaistu analyysi käsittelee julkisen keskustelun ilmiöitä ja trendejä sekä näiden vaikutuksia yhteiskunnan turvallisuuteen ja turvallisuustarpeiden ennakointiin.
– Toimintaympäristöanalyysien tarkoituksena on tunnistaa yhteiskunnasta poliisin toiminnan kannalta merkittäviä megatrendejä, trendejä ja heikkoja signaaleja, jotka lisäävät tietoisuutta toimintaympäristöstä ja siten tukee tietojohtoista poliisitoimintaa, Syrjä kertoo.
Nyt julkaistussa analyysiosassa tarkastellaan julkisen keskustelun keskeisimpiä kanavia, teknologisten muutosten vaikutuksia, keskusteluun negatiivisesti vaikuttavia lieveilmiöitä, keskustelua muokkaavia megatrendejä ja julkisen keskustelun merkitystä poliisitoiminnalle.
– Poliisin rikostilasto- ja toimintaympäristötieto tuntuu kiinnostavan kansalaisia. Olemmekin lähteneet siitä, että tietojohtoisuuden kehittämiseen kuuluu myös tiedon avoin jakaminen silloin, kun siihen ei ole salassapidon vuoksi estettä, Syrjä sanoo.
Julkisen keskustelun toimintaympäristöanalyysi poliisin verkkosivuilla
Samalta sivulta löytyvät myös kuukausittain päivitettävät keskeiset rikostilastot, joita on mahdollista tarkastella valtakunnallisesti, poliisilaitos- ja kuntakohtaisesti sekä jaoteltuina rikoksesta epäiltyjen ja asianomistajien sukupuoli- ja ikäjakaumittain.

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory