Mainos:

Suomi: Maatalous, oikeusasiat, kauppasuhteet sekä urheilun tasa-arvokysymykset esillä suuren valiokunnan kokouksessa

NordenBladet — Suuressa valiokunnassa oli kuultavana neljä ministeriä perjantaina 15. marraskuuta. Valtioneuvoston jäsenistä paikalla olivat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.). 

Valiokunta kuuli ministeri Leppää maatalous- ja kalastusneuvoston tulevasta kokouksesta 18. marraskuuta. Kokouksen keskeisenä aiheena on EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa (CAP) koskeva uudistus. Kokouksessa uudistusta koskeviin kysymyksiin liittyvät sekä ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttaminen että kokouksessa käsiteltävä ohjelmakausien väliin sijoittuvan siirtymäkausi. Keskeisiä kysymyksiä ovat siirtymäkauden kesto, silloin noudatettavaa säännöstö sekä rahoitus. Suomi pyrkii maatalouspolitiikan uudistuksessa puheenjohtajuuskauden tavoitteidensa mukaisesti yhdistämään korkeamman ympäristö- ja ilmastokunnianhimon ja joustavuuden.
Yleisten asioiden neuvoston kokous pidetään 19. marraskuuta ja kokousta koskevia asioita esitteli valiokunnalle eurooppaministeri Tytti Tuppurainen. Kokouksen aiheita ovat EU:n seuraava monivuotinen rahoituskehys, joulukuun Eurooppa-neuvoston valmistelu, oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen vahvistaminen unionissa ja EU:n laajentuminen. Valiokunnan kokouksessa esillä olivat muun muassa oikeusvaltioperiaatteita koskevat sekä ilmastonmuutosta koskevat kysymykset, jotka ovat vahvoina painotuksina myös Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella. Suomi on painottanut erityisesti jäsenvaltioiden välistä dialogia, vertaisarviointia ja  oikeusvaltioperiaatteiden sitomista osaksi rahoituskehystä.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari toi esiin tulevan ulkoasiainneuvoston (kauppaministerit) 21. marraskuuta pidettävässä kokouksessa käsiteltävän erityisesti Maailman kauppajärjestön (WTO) uudistamista,  Euroopan unionin ja Yhdysvaltain kauppasuhteita sekä EU:n vapaakauppasopimusten toimeenpanoa. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen kertoi valiokunnalle koulutus-, nuoriso-, kulttuuri- ja urheiluneuvoston kokouksessa 21.-22. marraskuuta käsiteltävistä aiheista. Kokouksessa käsitellään laajasti nuoriso-, kulttuuri- ja urheilukysymyksistä muun muassa hyvän hallinnon periaatteiden toteutumista urheilusektorilla, joka lähtökohtana toimisi myös edellytyksenä urheilun julkiselle rahoitukselle. Valiokunnan käsittelyssä nousi esiin tasa-arvotyötä sekä tätä koskevan merkityksen esille. Suomi on toimii monin eri tavoin tasa-arvon edelläkävijänä tasa-arvokysymyksissä ja tasa-arvon merkitystä tulee painottaa jäsenmaiden yhteistyössä keskeisesti myös kulttuurin, urheilun ja nuorisotyön aloilla.

Suuren valiokunnan seuraava kokous pidetään keskiviikkona 20. marraskuuta kello 12.30 alkaen.

Lähde: Eduskunta.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory