Mainos:

Suomi: ​Kiljunen, Junnila ja Koskinen tarkkailemaan Valko-Venäjän vaaleja

NordenBladet — Kolme suomalaista kansanedustajaa matkustaa Valko-Venäjälle tarkkailemaan maassa sunnuntaina järjestettäviä ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Vilhelm Junnila (ps.) ja Johannes Koskinen (sd.) osallistuvat Etyjin parlamentaarisen leiskokouksen ja Kimmo Kiljunen (sd.) Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen vaalitarkkailuoperaatioon. Junnila tarkkailee vaaleja Grodnassa, ja Koskinen ja Kiljunen Minskissä ja sen lähialueilla.

Vaaleissa valitaan 110 kansanedustajaa neljäksi vuodeksi Valko-Venäjän parlamentin alahuoneeseen. Voimakkaan presidentinvaltaisessa maassa parlamentin tosiasiallinen valta on pieni. Presidentti Aljaksandr Lukashenka hajotti parlamentin vuotta ennen vaalikauden päättymistä. Valko-Venäjän perustuslaki ei vaadi parlamentin hajottamiseen erityistä syytä.

Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin pitkäaikaiset vaalitarkkailijat ovat olleet maassa seuraamassa vaaleihin valmistautumista lokakuun puolivälistä lähtien. Vaaliviikonlopuksi maahan tulee heidän lisäkseen satoja lyhytaikaisia vaalitarkkailijoita, jotka seuraavat muun muassa toimintaa äänestyspaikoilla ja ääntenlaskentaa. Osa lyhytaikaisista vaalitarkkailijoista on Etyjin ja Euroopan neuvoston jäsenmaiden kansanedustajia.

Valko-Venäjä on Etyjin mutta ei Euroopan neuvoston jäsenmaa. Euroopan neuvoston jäsenyyden esteenä on muun muassa Valko-Venäjällä yhä voimassa oleva kuolemanrangaistus ja muut ihmisoikeusoikeusongelmat.

Lähde: Eduskunta.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory