Mainos:

Suomi: Suuri valiokunta käsitteli EU:n ensi vuoden budjetin valmistelua

NordenBladet — ​Suuri valiokunta sai tänään selvityksen EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvoston (Ecofin) 15. marraskuuta pidettävästä kokouksesta, jonka yhteydessä järjestetään neuvoston ja Euroopan parlamentin (EP) sovittelukomitean kokous. Sovittelukomitean on tarkoitus sopia EU:n ensi vuoden talousarviosta.

Neuvostoa sovittelukomiteassa edustavan valtiosihteeri Kimmo Tiilikaisen mukaan neuvostolla ja EP:llä on talousarviossa useita yhteisiä painopisteitä, kuten ilmastonmuutoksen hillintä, tutkimus ja kehitys, nuorisotyöttömyyden torjunta, sisäinen turvallisuus ja muuttoliike.

Kannat eroavat toisistaan määrärahojen ja maksusitoumusten suuruuden osalta. Jäsenmaita edustava neuvosto on kannassaan korostanut budjettikuria ja säästeliäisyyttä ehdottaen EP:ia pienempää talousarvion kokonaissummaa. Budjetin koko on noin 166–168 miljardia euroa ja ero neuvoston ja EP:n kannoissa n. 6 mrd. euroa määrärahoissa ja n. 4 mrd. euroa maksusitoumuksissa.

Suuri valiokunta keskusteli mm. Suomen kansallisten tavoitteiden edistämisestä puheenjohtajan roolissa, budjettineuvottelujen suhteesta käynnissä oleviin vuosien 2021–27 rahoituskehysneuvotteluihin sekä maatalousrahoituksen tasosta.

Suuri valiokunta päätti, ettei eduskunnalla ole huomauttamista valtioneuvoston toimintalinjaan asiassa. Valtioneuvoston kannan komission alkuperäiseen budjettiesitykseen eduskunta on hyväksynyt viime kesänä.

Suuren valiokunnan seuraava kokous on perjantaina 15. marraskuuta.

Ecofin-neuvosto päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Sen tehtäviin kuuluu myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat jäsenmaiden valtiovarainministerit.

Lähde: Eduskunta.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory