Mainos:

Vanhanen ja Liettuan presidentti keskustelivat energiaturvallisuudesta

NordenBladet —

Energia- ja ydinturvallisuus sekä Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyö nousivat keskusteluihin, kun Liettuan presidentti Gitanas Nausėda vieraili eduskunnassa tiistaina tavaten puhemies Matti Vanhasen. Maiden ja niiden parlamenttien kahdenväliset suhteet todettiin nopeasti niin hyviksi, että keskustelussa siirryttiin sujuvasti Itämeren alueen ja Euroopan unionin yhteisiin haasteisiin.

Liettuan suuri huoli on tällä hetkellä Valko-Venäjän rajan taakse, vain 40 kilometrin päähän Liettuan pääkaupungista Vilnasta rakentuva uusi Astravetsin ydinvoimala. Liettualaiset eivät luota siihen, että rakennustyömaan tai valmiin voimalan käyttöturvallisuus noudattavat länsimaisia kriteereitä. Presidentti Nausėda totesi myös, että Liettualle on tärkeää parantaa maan huoltovarmuutta ja energiaturvallisuutta muun muassa Suomen, Puolan ja Baltian maat Keski-Eurooppaan yhdistävän kaasuputken avulla.

Vanhanen kertoi, miten ajatus Itämeren maita yhdistävistä sähkö- ja kaasuverkoista sekä nesteytetyn maakaasun LNG:n terminaaleista syntyi reilut kymmenen vuotta sitten, kun eurooppalaiset pääministerit pohtivat elvytystoimia uhkaavaa taloustaantumaa vastaan. Itämeren mailla oli idea, ja komissiolla halua tukea sitä unionin energiaomavaraisuuden parantamiseksi.

“Kymmenessä vuodessa on saavutettu se, mitä silloin suunniteltiin. Suomen, Ruotsin ja Baltian sähköverkkoyhteyksien vahvistaminen, Suomen ja Viron yhdistävä kaasuputki ja Itämeren maiden LNG-terminaalien verkosto on yksi konkreettisimmista EU-yhteistyön tuloksista”, Vanhanen iloitsi.

Baltian maille tärkeä hanke on myös Tallinnan ja Berliinin yhdistävä Rail Baltica –rautatie. Liettualaisilla oli käsitys, että Suomi hyötyisi uudesta yhteydestä eniten, jos Helsingin ja Tallinnan välille rakennettaisiin tunneli. Puhemies Vanhanen ja keskusteluun osallistuneet muut kansanedustajat korjasivat kuitenkin liettualaisten tietoja kertomalla, että lauttamatka Tallinnaan kestää vain kaksi tuntia, ja jos Rail Baltica vie Tallinnasta Berliiniin seitsemässä tunnissa, kokonaismatka-aika lyhenee suomalaisten kannalta merkittävästi, tuli tunnelia tai ei.

Vanhasen ja Nausėdan tapaamiseen eduskunnassa osallistuivat myös kansanedustajat Kristiina Salonen (sd.), Jani Mäkelä (ps.) Kai Mykkänen (kok.), Jouni Ovaska (kesk.), Sandra Bergqvist (r.), Antero Laukkanen (kd.) ja eduskunnan Liettua-ystävyysryhmän puheenjohtaja Sakari Puisto (ps.).

Nausėda oli tiistaina Suomessa tasavallan presidentti Sauli Niinistön isännöimällä työvierailulla. Niinistön ja Vanhasen lisäksi hän tapasi pääministeri Antti Rinteen (sd.).

Lähde: Eduskunta.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory