Mainos:Vanhanen patistaa Pohjoismaita rajaesteiden poistamiseen

NordenBladet ‚ÄĒ

‚ÄčEduskunnan puhemies Matti Vanhanen toivoo pohjoismaisten parlamenttien ja niiden valiokuntien tekev√§n entist√§kin tiiviimp√§√§ yhteisty√∂t√§ vanhojen rajaesteiden poistamiseksi ja uusien v√§ltt√§miseksi. Vanhanen puhui aiheesta Pohjoismaiden neuvoston yhteydess√§ pidetyss√§ pohjoismaisessa puhemieskonferenssissa tiistaina.

‚ÄĚYht√§ t√§rke√§√§ kuin rajaesteiden poistaminen on ehk√§ist√§ uusien rajaesteiden syntymist√§. Pohjoismaiden on syyt√§ ter√§st√§√§ koordinaatiota ja tiedonvaihtoa uusien kansallisten s√§√§nt√∂jen k√§ytt√∂√∂notossa, erityisesti maiden toimeenpannessa EU-direktiivej√§. Meid√§n pit√§isi vaatia ministeri√∂ilt√§ ja hallituksilta, ett√§ EU-direktiivej√§ implementoidaan samalla tavalla kaikissa pohjoismaissa ja siten ei ainakaan n√§ist√§ syist√§ synny lains√§√§d√§nn√∂llisi√§ eroavaisuuksia ja sit√§ kautta pohjoismaisia rajaesteit√§‚ÄĚ, Vanhanen painotti.

‚ÄĚMy√∂s kansallisilla toimilla voidaan ehk√§ist√§ uusien rajaesteiden syntymist√§. Esimerkiksi lakiehdotuksen valmisteluun yhteydess√§ olisi t√§rke√§ selvitt√§√§ ehdotuksen seurauksia pohjoismaiden sis√§ll√§ muuttaville‚ÄĚ, h√§n jatkoi.

Rajaesteellä tarkoitetaan lakeja ja julkisia sääntöjä tai käytäntöjä, jotka haittaavat henkilöiden liikkuvuutta tai yritysten rajat ylittävää toimintaa Pohjoismaissa. Usein rajaeste johtuu sinällään oikean ja voimassa olevan säännön tai lain soveltamisesta, jonka rajaestevaikutuksista viranomaiset eivät ole tietoisia. Yksilötasolla merkittävimmät rajaesteet liittyvät verotukseen, sosiaalietuuksiin, sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuteen ja työelämän rajoituksiin.

Vanhanen muistutti, että Pohjoismaiden pitkä perinne kansalaisten vapaasta liikkuvuudesta tukee myös talouskasvua ja työllisyyttä. 

‚ÄĚHallitusten hankkeessa, jossa mahdollistetaan kansallisen s√§hk√∂isen henkil√∂tunnuksen k√§ytt√∂ kaikissa Pohjoismaissa, on toteutuessaan suuri merkitys sek√§ kansalaisille ett√§ elinkeinoel√§m√§lle. Siit√§ voi tulla pohjoismaisen yhteisty√∂n uusi virstanpylv√§s, mahdollisesti yht√§ t√§rke√§ kuin passiunioni aikoinaan‚ÄĚ, h√§n arveli.

Pohjoismaisten puhemiesten tapaamisen yhteydess√§ Vanhanen tapasi kahdenv√§lisesti my√∂s Islannin puhemiehen Steingr√≠mur J. Sigf√ļssonin ja Norjan puhemiehen Tone Wilhelmsen Tr√łenin, mink√§ lis√§ksi puhemiehet osallistuivat yhdess√§ kuningas Kaarle XVI Kustaan tarjoamalle lounaalle.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory