Merten happamoituminen puhuttaa Pohjoismaiden neuvoston valiokunnassa

NordenBladet ‚ÄĒ

Kest√§v√§ Pohjola -valiokunta kokoontuu Tukholmassa tiistaina 28. lokakuuta k√§sittelem√§√§n merten happamoitumiseen liittyv√§√§ j√§senehdotusta. Valiokunta katsoo j√§senehdotuksen olevan ajankohtainen. Pohjoismaissa on jo k√§ynniss√§ muun muassa hanke, jossa tarkastellaan pohjoisten aluevesien happamoitumista ja sen vaikutuksia merten ekosysteemeihin. Hankkeessa seurataan my√∂s happamoitumisen sosioekonomisia vaikutuksia. Merten happamoitumiseen liittyy my√∂s YK:n Kest√§v√§n kehityksen alatavoitteisiin, jonka p√§√§m√§√§r√§n√§ on minimoida ja torjua merten happamoitumisen vaikutuksia esimerkiksi tehostamalla tieteellist√§ yhteisty√∂t√§ kaikilla tasoilla. J√§senehdotus on ollut lausunnolla my√∂s Pohjoismaiden neuvoston Kasvu ja kehitys Pohjolassa‚Äďvaliokunnassa. T√§m√§n lis√§ksi Kasvu ja kehitys ‚Äďvaliokunnassa k√§sittelyss√§ on j√§senehdotus, joka koskee Pohjoismaiden johtoasemaa kest√§v√§n vesiviljelyn ja meritalouden alalla. Tavoitteena on selvitt√§√§ mahdollisia synergioita n√§iden kahden eri valiokunnan ehdotuksen v√§lill√§.

Kestävä Pohjola -valiokunnassa käsitellään tiistaina lisäksi uusiokäyttöstrategiaa ja jäsenehdotusta pohjoismaisesta yhteistyöstä hiilinielujen hyödyntämiseksi ilmastotyön tehostamisessa. Valiokunnalla on myös perinteinen tapaaminen pohjoismaiden ympäristöministerien kanssa. Tämän tapaamisen aiheiksi on valittu luonnon monimuotoisuus, ilmasto ja Pohjoismaiden ministerineuvoston julkilausuma Zero Carbon emission sekä kuluttajien rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Eduskunnasta Kest√§v√§ Pohjola ‚Äďvaliokunnan kokoukseen osallistuvat kansanedustajat Anna-Kaisa Ikonen (kok.) ja Mikko K√§rn√§ (kesk.).

Lähde: Eduskunta.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory