Suuri valiokunta käsitteli Brexitistä saavutettua neuvottelutulosta ylimääräisessä kokouksessa

NordenBladet —

Eduskunnan suuri valiokunta käsitteli ylimääräisessä kokouksessaan Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) EU-erosta tänään saavutettua neuvottelutulosta.

Valiokunta sai Eurooppa-ministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) selvityksen puhelimitse Brysselistä, jossa pääministeri Antti Rinne (sd.) parasta aikaa osallistuu Brexitiä käsittelevään Eurooppa-neuvoston kokoukseen.

Ministeri Tuppurainen esitteli valiokunnalle erosopimukseen tehtyjä muutoksia koskien Irlannin rajaa ja poliittista julistusta tulevasta suhteesta. Sopimuksen mukaan UK on jatkossa oma tullialueensa, mutta Pohjois-Irlantiin saapuviin tavaroihin sovelletaan EU:n tullisääntöjä, Tuppurainen sanoi.

Tuppurainen korosti selvityksessään mm. hallitun eron tärkeyttä, Pitkänperjantain sopimuksen periaatteiden noudattamista ja EU:n sisämarkkinoiden yhtenäisyyden turvaamista.

Suuri valiokunta päätti yksimielisesti, että eduskunnalla ei ole huomauttamista valtioneuvoston toimintalinjaan asian käsittelyssä. Valiokunnan keskustelussa käsiteltiin mm. tullisääntöjen valvontaa ja soveltamista Pohjois-Irlantiin saapuvien tavaroiden osalta sekä EU:n ja UK:n tulevaa suhdetta koskevaa poliittista julistusta.

Tuleva suhde perustuisi vapaakauppasopimukseen ja yksityiskohdista neuvoteltaisiin lähtökohtaisesti vuoden 2020 loppuun kestävän siirtymäajan puitteissa. Suuri valiokunta keskusteli mm. taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden turvaamisesta tulevassa suhteessa.

Komissio suosittelee Eurooppa-neuvostolle tänään saavutetun neuvottelutuloksen hyväksymistä. EU-johtajat keskustelevat Eurooppa-neuvostossa sopimuksen hyväksymisestä poliittisella tasolla, minkä jälkeen EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti käsittelevät asiaa. Myös UK:n parlamentin on hyväksyttävä sopimus.

Komission suositus Eurooppa-neuvostolle, muutettu erosopimus ja poliittinen julistus on julkaistu komission verkkosivuilla.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory