Järvinen IPU:ssa: Al-Holin lapset palautettava kotimaihinsa
NordenBladet —
Suomen IPU-ryhmän puheenjohtajan, kansanedustaja Heli Järvisen (vihr.) mielestä Isis-järjestön ulkomaisten jäsenten Syyrian leireillä olevien lasten palautusta kotimaihinsa tulisi edistää. Järvinen puhui Parlamenttienvälisen liiton IPU:n syyskokouksessa Serbian Belgradissa keskiviikkona.
Järvinen tarkasteli kysymystä oikeusvaltionäkökulmasta todeten, että lain edessä jokainen on syytön, kunnes toisin todistetaan ja varsinkaan lapsilla ei ole ollut osaa eikä arpaa perheidensä päätökseen lähteä sotatoimialueelle.
”Eri valtiot suhtautuvat Isisin perheenjäseniin eri tavalla. Australia, Ranska ja Hollanti ovat hakeneet kuolleiden Isis-taistelijoiden lapsia, etenkin, jos nämä ovat täysorpoja. Yhdysvallat on kaikessa hiljaisuudessa kotiuttanut naisia ja lapsia viime kesänä, ja Venäjä evakuoinut naiset ja lapset alueelta jo muutama vuosi sitten. Suomi ja Iso-Britannia ovat vielä empivällä kannalla. Kaikilla Suomen kansalaisilla on oikeus palata kotimaahansa, mutta Al-Holin lasten tapauksessa kyse on siitä, että he eivät sieltä omatoimisesti kotiin voi lähteä”, Järvinen kertoi.
Järvinen kertoi kansainväliselle kuulijakunnalleen suomalaisen oikeusvaltion synnystä sekä siitä, miten sisällissodan sekä talvi- ja jatkosodan kourista selvinnyt maa on sadassa vuodessa kasvanut vakaaksi ja vauraaksi valtioksi, joka tunnetaan hyvästä hallinnosta, korkeasta koulutustasosta ja korruption vähäisyydestä.
”Silti en kehittyneen oikeusvaltion kasvattinakaan pysty kertomaan, mitä pitäisi tehdä kaikille Isisin vaikutuspiiriin joutuneille. Ihmisoikeusrikosten tutkintaan on jo olemassa Kansainvälinen rikostuomioistuin, mutta Syyria ja Irak, joiden maaperällä rikokset on tehty, eivät ole tuomioistuimen jäseniä. Toisaalta esimerkiksi Suomessa, kuten monessa muussakin maassa, laki kieltää luovuttamasta ihmisiä maihin, joissa on voimassa kuolemantuomio, kuten Irakissa ja Syyriassa.”
”Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia, mutta kenties tästä joukosta löytyisi hyviä ideoita ongelman ratkaisemiseksi”, Järvinen totesi osoittaen sanansa IPU:n 141. konferenssiin osallistuville noin 700 kansanedustajalle.
Vuonna 1889 perustettu IPU (Inter-Parliamentary Union) on maailman vanhin ja laajapohjaisin parlamenttien välinen yhteistyöjärjestö. Järjestön jäseninä on tällä hetkellä 179 parlamenttia. Järjestön syyskokous on meneillään Belgradissa 13.–17. lokakuuta. Kokousta voi seurata suorana verkkolähetyksenä.
Lähde: Eduskunta.fi