Suuri valiokunta keskusteli pääministerin kanssa Syyrian tilanteesta ja Brexitistä

NordenBladet —

Pääministeri Antti Rinne (sd.) oli tänään eduskunnan suuren valiokunnan kuultavana Eurooppa-neuvoston tulevasta kokouksesta. EU-johtajien aiheina huippukokouksessa tämän viikon torstaina ja perjantaina ovat mm. EU:n monivuotinen rahoituskehys, ilmastonmuutos, ulkosuhteet sekä Brexit.

Eurooppa-neuvosto keskustelee rahoituskehyksestä Rinteen alustuksen ja Suomen puheenjohtajamaana tekemän taustapaperin pohjalta. Keskustelua käydään rahoituskehyksen kokonaistasosta, keskeisten politiikka-alueiden välisestä tasapainosta sekä ehdollisuuksista ja kannustimista.

Suomi toimii kesäkuun Eurooppa-neuvoston linjauksen mukaisesti ja tavoittelee sopimusta kokonaisuudesta vuoden loppuun mennessä, Rinne kertoi.

Ulkosuhteiden osalta keskustelua tullaan käymään Turkin operaatiosta Syyriassa, Rinne sanoi ja totesi Suomen tuominneen operaation selkeästi.

Suuri valiokunta keskusteli pääministerin kanssa konfliktin mahdollisista kehityskuluista ja konkreettisista keinoista vaikuttaa Turkkiin. Lisäksi keskusteltiin EU:n ja Turkin siirtolaissopimuksesta ja humanitaarisesta tilanteesta Syyriassa. Rinne sanoi olevan tärkeää varmistaa, että EU:n ja Turkin välinen muuttoliikeyhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa.

Barnier antaa yleisten asioiden neuvostolle tilannekatsauksen Brexitistä tänään

On vielä epäselvää, miten Brexitiä käsitellään Eurooppa-neuvostossa. Neuvottelut EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) välillä ovat jatkuneet ja EU:n pääneuvottelija Michel Barnier antaa niistä tilannekatsauksen yleisten asioiden neuvostolle tänään.

Suuri valiokunta keskusteli mm. neuvottelujen ajankohtaisesta tilanteesta, mahdollisista jatkoaskelista sekä arvioi yleisellä tasolla UK:n neuvottelutavoitteita sekä edellytyksiä myöntää neuvotteluille lisäaikaa.

Pääministeri Rinteen mukaan on järkevää, että neuvottelutulokseen pyritään loppuun asti, sillä kovan brexitin seuraamukset olisivat hankalat sekä EU:lle että UK:lle. UK:n parlamentin säätämän lain mukaan sen hallituksen on pyydettävä lisäaikaa neuvotteluille 19. lokakuuta mennessä sopimuksettoman eron välttämiseksi.

Eurooppa-neuvostoon kuuluvat EU:n jäsenmaiden päämiehet, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja Euroopan komission puheenjohtaja. Eurooppa-neuvosto määrittelee EU:n yleisen poliittisen suunnan ja prioriteetit, mutta se ei neuvottele eikä hyväksy EU-lainsäädäntöä.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory