Suuri valiokunta keskusteli turskan kalastamisesta Ahvenanmaalla ja Brexitistä

NordenBladet —

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) oli suuren valiokunnan kuultavana EU:n maatalous- ja kalastusneuvoston tulevasta (14.–15.10.) kokouksesta. Kokouksen puheenjohtajana toimiva Leppä kertoi, että esillä on ennen kaikkea kalastukseen ja metsätalouteen liittyviä asioita, mutta myös EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamista käsitellään.

Itämeren kalastuskiintiöiden osalta huomio kiinnittyy mm. turskakiintiöihin, joiden osalta tilanne on ministeri Lepän mukaan haastava. Turskakannat ovat monista tekijöistä johtuen heikossa kunnossa, mistä johtuen kalastuskiintiöitä on pienennettävä tuntuvasti.

Suuri valiokunta kävi keskustelua erityisesti kiintiöleikkausten vaikutuksesta Ahvenanmaalla. Komissio on epävirallisessa asiakirjassaan esittänyt, että turskaa saisi edelleen kalastaa kohdennetusti tieteellisessä tarkoituksessa, mikä mahdollistaisi Ahvenanmaalla turskan pienimuotoisen verkkokalastuksen. Ahvenanmaan maakunta osallistuu EU-asioiden yhteensovittamisjärjestelmän mukaisesti asian käsittelyyn, sillä kalastuselinkeinon ohjaus kuuluu Ahvenanmaan itsehallintolain mukaan sen toimivaltaan.

Ministeri Lepän mukaan Suomen pitkä linja tukee kestävää kalastusta tieteelliseen neuvoon perustuen. EU:n neuvoston puheenjohtajamaana Suomi tavoittelee herkässä neuvottelutilanteessa ratkaisua, joka turvaa sekä kalakantojen että kalastuselinkeinon tulevaisuuden.

Valiokunta keskusteli myös mahdollisen kovan Brexitin vaikutuksista elintarvikkeiden tuonnille ja viennille. Lepän mukaan suurin epävarmuus liittyy kovan Brexitin markkinavaikutuksiin, joita on erittäin vaikea ennakoida.

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamista käsitellään myös EU:n parlamenttien maatalousasioista vastaavien valiokuntien kokouksessa Helsingissä 28. lokakuuta. Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaan kuuluvan kokouksen järjestää eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta.

Eurooppa-neuvoston valmistelussa esillä monivuotinen rahoituskehys ja Brexit

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) antoi valiokunnalle selvityksen EU:n yleisten asioiden neuvoston (15.10.) aiheista. Ministerit käsittelevät mm. Pohjois-Makedonian ja Albanian EU-lähentymisen edellytyksiä sekä valmistelevat lokakuun Eurooppa-neuvostoa.

Tuppurainen nosti Eurooppa-neuvoston valmistelusta esille mm. monivuotista rahoituskehystä koskevat neuvottelut. Eurooppa-neuvoston on tarkoitus käydä rahoituskehyksestä näkemystenvaihto Suomen laatiman ”puheenjohtajan paperin” ja pääministeri Antti Rinteen (sd.) alustuksen pohjalta. Pohjaesitys perustuu neuvotteluihin, jotka Suomi on käynyt kaikkien jäsenmaiden kanssa näiden kansallisia tavoitteita kartoittaakseen.

Neuvosto valmistelee myös Eurooppa-neuvoston Brexitiä käsittelevää ns. Artikla 50 -kokousta, vaikka vielä ei ole varmaa, miten Eurooppa-neuvosto asiaa käsittelee. Puheenjohtaja Donald Tusk on ilmoittanut lähtevänsä siitä, että lokakuun Eurooppa-neuvostossa ei neuvotella erosopimuksen yksityiskohdista.

Suuren valiokunnan seuraava kokous on tiistaina 15. lokakuuta klo 13, jolloin kuultavana on Eurooppa-neuvoston asioista pääministeri Rinne.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory