Mainos:Etyjin parlamentaarikot korostivat vuoropuhelua yhteisten ongelmien ratkaisemiseksi

NordenBladet ‚ÄĒ

Turvallisuus, ymp√§rist√∂, taloudellinen kehitys ja uskonnollinen suvaitsevaisuus nousivat p√§√§rooliin, kun Etyjin parlamentaarinen yleiskokous kokoontui Marokon Marrakeshissa 4.‚Äď6. lokakuuta. Yleiskokouksen syysistunnon lis√§ksi koolla oli vuotuinen V√§limeri-foorumi sek√§ yleiskokouksen pysyv√§ komitea.¬†

Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) muistutti puheessaan, että Välimeren turvallisuuteen viitattiin jo Helsingin vuoden 1975 Ety-kokouksen loppuasiakirjassa, joten yhteistyö Välimeren alueen maiden kanssa on luonteva osa Etyjin toimintaa. Junnilan mielestä olisi kuitenkin tärkeää, että Etyj ja sen parlamentaarinen yleiskokous keskittyisivät ydintehtäviinsä eli turvallisuuteen ja yhteistyöhön.

“Esimerkiksi muuttoliikett√§ ja siirtolaisuutta k√§sitell√§√§n jo monilla muilla foorumeilla. Niiden lieveilmi√∂t koskettavat kuitenkin meit√§kin, kuten esimerkiksi vierastaistelijoiden paluun aiheuttamat turvallisuusuhat sek√§ siirtoty√∂l√§isten vaikutus ty√∂markkinoihin. Yst√§vilt√§mme EU:ssa toivoisin, ett√§ sis√§ministerien suljettujen ovien takana pit√§mien kokousten sijaan muuttoliikett√§ k√§sitelt√§isiin yhteisty√∂ss√§ V√§limeren maiden ja muiden sellaisten maiden kanssa, jota asia koskee. Ilman vuoropuhelua ei saavuteta kest√§vi√§ ratkaisuja”, Junnila totesi.

Valtuuskunnan varapuheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) kaipasi lisää sisältöä ja konkretiaa parlamentaarikkokokouksen ja Välimeri-foorumin asialistalle. 

“Esimerkiksi panostukset uusiutuvaan energiaan, yhteysverkkoihin ja koulutukseen ovat V√§limeren etel√§isen ja it√§isen alueen kehityksen ytimess√§. Euroopan, Afrikan ja Aasian kehityspankkien kuuleminen investointihankkeista toisi kokouksille ja yhteisty√∂lle lis√§√§ vaikuttavuutta”, h√§n esitti.

Suomen Etyj-valtuuskunnan jäsen Inka Hopsu (vihr.) käsitteli puheenvuorossaan uskontojen välistä suvaitsevuutta ja vuoropuhelua, minkä tärkeydestä kertoo se, että maapallon väestöstä 80 prosenttia kuuluu johonkin uskonnolliseen yhteisöön. 

“Syrjint√§√§, suvaitsemattomuutta ja muukalaisvihaa ei voi torjua ymm√§rt√§m√§tt√§, mist√§ ne kumpuavat. YK l√§htee omassa toimintaohjelmassaan siit√§, ett√§ vihapuheen syyt l√∂ytyv√§t syrj√§ytymisest√§, k√∂yhyydest√§, ep√§tasa-arvosta, osattomuuden kokemuksista, peruskoulutuksen puutteesta, v√§kivallasta ja yhteiskunnan instituutioiden heikkoudesta. Poliittisten ja uskonnollisten johtajien tulisi omalla esimerkill√§√§n ilmaista, ett√§ vihaan yllytt√§minen on v√§√§rin ja ett√§ uskontojen v√§liseen vuoropuheluun tarvitaan kaikkia”, Hopsu toivoi.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kansalaisjärjestösuhteiden erityisedustaja ja terrorismin vastaisen komitean jäsen Pia Kauma (kok.) toi esiin, että ilmastonmuutos ja Afrikan huonot talousnäkymät yhdistettynä nuoren väestön suureen määrään heijastuvat myös Eurooppaan. Toisaalta mantereella on myös paljon toivoa.

“Afrikasta on tullut yh√§ t√§rke√§mpi kumppani eurooppalaisille yrityksille muun muassa infrastruktuurin rakentamisen my√∂t√§. Olen erityisen tyytyv√§inen t√§m√§n kokouksen is√§nt√§maan Marokon hallituksen p√§√§t√∂kseen, jonka mukaan vuoteen 2030 menness√§ puolet Marokon energiasta perustuu uusiutuviin energial√§hteisiin fossiilisten sijasta”, h√§n mainitsi.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory