Suuri valiokunta käsitteli Brexit-tilannetta ja euroalueen talousarviovälineen ohjauskehystä

NordenBladet —

Pääministeri Antti Rinne (sd.) oli tänään eduskunnan suuren valiokunnan kuultavana Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) EU-eroon liittyvistä kysymyksistä. Rinne kertoi valiokunnalle arvionsa tilanteesta ja käymistään keskusteluista.

Valiokunta keskusteli pääministerin kanssa UK:n uusista ehdotuksista ns. kovan Brexitin välttämiseksi, erityisesti Irlannin rajajärjestelyjen osalta, sekä eroprosessin jatkosta EU:ssa ja UK:ssa. Keskusteltaessa UK:n parlamentin ilmaisemasta tahdosta estää sopimukseton ero Rinne totesi, että pyynnön neuvottelujen jatkamiseksi lokakuun lopun määräajan jälkeen on tultava UK:n hallitukselta. EU:n ei myöskään ole mahdollista lykätä sopimuksetonta eroa ilman UK:n pyyntöä, Rinne sanoi.

Lisäksi keskusteltiin mahdollisen kovan Brexitin seuraamuksista mm. lentoliikenteelle ja EU-kansalaisten asemalle UK:ssa. EU-maiden johtajien Eurooppa-neuvoston on tarkoitus käsitellä Brexitiä kokouksessaan 17.–18. lokakuuta.

Eduskunta tukee valtioneuvoston kantaa euroalueen talousarviovälineen ohjauskehyksen valmistelussa

Suuri valiokunta käsitteli tänään myös euroalueen talousarviovälineen valmistelua.

Valiokunta päätti, että eduskunta yhtyy valtioneuvoston kantaan koskien euroalueen talousarviovälineen ohjauskehyksen valmistelua. Käsittelyn pohjana oli Euroopan komission ehdotus ja valtioneuvoston kanta, jotka on esitetty U-kirjelmässä U 7/2019.

Ohjauskehyksellä on tarkoitus luoda talousarviovälineelle hallinnolliset puitteet. Talousarviovälineen käyttötavoista, tuen ehdoista ja välineen rahoituksesta päätetään myöhemmin.

Valiokunta painottaa lausunnossaan (SuVL 1/2019), että se ottaa välineen asiasisältöä ja rahoitusta koskeviin kysymyksiin erikseen kantaa, kun eduskunnan erikoisvaliokunnat ovat käsitelleet asian. Eduskunta sai näitä aiheita koskevan valtioneuvoston U-jatkokirjelmän (UJ 7/2019 – U 85/2018) tänään.

Lausuntoon jätettiin yksi eriävä mielipide, jonka voi lukea kokouspöytäkirjasta valiokunnan sivulla myöhemmin tänään.

EU-tasolla yksityiskohtaiset neuvottelut talousarviovälineen asiasisällöstä jatkuvat 9. lokakuuta pidettävän euroryhmän kokouksen jälkeen.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi suurelle valiokunnalle, että euroryhmässä tarkoituksena on löytää yhteisymmärrys mm. talousarviovälineen mahdollisesta täydentävästä rahoituksesta valtiosopimuksen kautta ja välineen maakohtaisen jakosuhteen perusteista.

Suuren valiokunnan seuraava kokous on perjantaina 11. lokakuuta klo 13.30.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory