Haatainen ja Vietnamin varapääministeri keskustelivat ilmastonmuutoksesta

NordenBladet —

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen ja Vietnamin varapääministeri Truong Hoa Binh löysivät yhteisen huolen- ja puheenaiheen Binhin vieraillessa eduskunnassa perjantaina juuri samaan aikaan, kun nuoriso oli osoittamassa mieltään ilmaston puolesta Eduskuntatalon edustalla.

“Kävin hetki sitten puhumassa nuorten mielenosoittajien kanssa, ja heidän sitoutumisensa ilmaston puolesta toimimiseen rohkaisee ja innostaa minuakin. Suomen ja Vietnamin yhteisistä globaaleista haasteista ilmastonmuutos on ehdottomasti suurin”, Haatainen totesi ja kertoi Suomen olevan sitoutunut hyvin kunnianhimoiseen päästötavoitteeseen.

Haatainen ja Binh keskustelivat kansallisista keinoista päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista kummankin maan ja sen ihmisten elämään. Pohjoisessa sää muuttuu paitsi lämpimämmäksi myös entistä vaikeammin ennustettavaksi; Vietnamissa sään ääri-ilmiöt ovat aiheuttaneet maanvyöryjä ja tulvia, joista köyhimmät kärsivät eniten. Varapääministeri Binh kertoi myös Vietnamin toimista hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi todeten, että kaikista tärkeintä on ihmisten asennemuutos. Siihen Vietnamissa tähdätään muun muassa sillä, että esikoulujen lukujärjestykseen on lisätty ilmastonmuutos- ja ympäristöoppia.

Binh toi myös esiin, että Suomella on Vietnamissa erittäin hyvä maine yli 40 vuotta kestäneen kehitysyhteistyökumppanuuden takia. Kehitysyhteistyö on jo päättynyt, mutta Suomen tavoitteena on monipuolistaa erityisesti maiden kaupallistaloudellisia suhteita.

Suomea ja Vietnamia yhdistävät myös tehtävät merkittävien alueellisten järjestöjen puheenjohtajina. 

Vietnam on Kaakkois-Aasian maiden yhteistöjärjestö Aseanin tuleva puheenjohtajamaa, ja varapääministerin Suomen-vierailun yhtenä kannustimena on Suomen EU-puheenjohtajuus. Varapääministeri toivoikin Haataiselta Suomen edistävän Vietnamin ja EU:n välisen kauppasopimuksen syntymistä. Vietnamista tulee myös YK:n turvaneuvoston jäsen kaudella 2020–2021.

Varapääministeri Binh on Suomessa tavannut myös muun muassa vierailua isännöivän valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.), pääministeri Antti Rinteen (sd.) ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.). Ohjelmassa on myös vierailu Nokian pääkonttorilla.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory