Eduskunta käsitteli kansalaisaloitetta mikromuovien kieltämisestä kosmetiikassa

NordenBladet —

Täysistunnon lähetekeskustelussa oli tiistaina 17. syyskuuta käsittelyssä kansalaisaloite, jossa esitetään mikromuovien kieltämistä kosmetiikassa. Kansalaisaloitteen on allekirjoittanut yhteensä 58 367 henkilöä. 

Aloitteessa ehdotetaan mikromuovia sisältävien kosmetiikkatuotteiden maahantuonnin, myynnin ja valmistamisen kieltämistä Suomessa. Aloitteen mukaan mikromuovit ovat kosmetiikassa täysin korvattavissa haitattomilla vaihtoehdoilla, joita on jo runsaasti markkinoilla. Mikromuovien kulkeutumisen vesistöihin on viime vuosina havaittu olevan vakava globaali ympäristöongelma. Mereen huuhtoutuneet mikromuovihiukkaset aiheuttavat merkittävää haittaa merieliöille ja koko merelliselle ekosysteemille.

Kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) avasi keskustelun toteamalla asian olevan tärkeä: “Asiaan on puututtava viipymättä. Lainsäädännön, toimintatapojen, ohjeistuksien ja asenteiden muutoksella voidaan estää muovin joutumista luontoon ja pilkkoutumista mikromuoviksi”.

Edustaja Pauli Kiuru (kok.) kiitti aloitteen tekijöitä ja sanoi kyseessä olevan kasvava ongelma: “Viimeisen 50 vuoden aikana muovin käyttö on globaalisti kaksikymmentäkertaistunut, ja tulevan 20 vuoden aikana arvellaan, että muovin käyttö edelleen kaksinkertaistuu”. Hän muistutti, ettei muovin käyttöä pidä kuitenkaan demonisoida: “Muovilla on myös hyvät puolet, ja esimerkiksi elintarviketeollisuudessa sen korvaaminen osin voi olla vaikeata tai jopa mahdotonta. Muovi lisää elintarvikkeiden säilyvyyttä, pienentää osaltaan ruokahävikkiä, ja on sitä kautta tarpeellinen. Mutta se, miten me sitä käytämme, miten me kierrätämme ja toimimme sen käytön jälkeen, on olennaista”. 

Edustaja Tiina Elo (vihr.) totesi monen maan jo kieltäneen mikromuovin käytön kosmetiikassa: “Useat maat ovat jo kieltäneet mikromuovin kosmetiikassa, ja EU aikoo kieltää kosmetiikan ja pesuaineiden mikromuovit asteittain vuoteen 2026 mennessä.”

Täysistunnossa kansanedustajat käyttivät yhteensä 41 puheenvuoroa ja lähetekeskustelun jälkeen asia lähetettiin ympäristövaliokuntaan. 

Ympäristövaliokunta järjestää julkisen kuulemisen mikromuovien kieltämisestä kosmetiikassa tiistaina 24. syyskuuta. Tilaisuutta voi seurata suorana verkkolähetyksenä osoitteessa: https://verkkolahetys.eduskunta.fi.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory