Mainos:

Pohjoismaiden neuvoston valiokunnissa useita ympäristön kuormitusta vähentäviä aloitteita

NordenBladet —

Pohjoismaiden neuvoston kokousviikolla Helsingissä kokoontuvan Kestävä Pohjola -valiokunnan kokouksessa tiistaina 3.9. käsitellään toimia Pohjoismaiden ruokahävikin vähentämiseksi ja kuullaan erikoistutkija Juha-Matti Katajajuurta Luonnonvarakeskuksesta. Valiokunta on saanut ministerineuvostolta selvityksen, jonka mukaan ruokahävikki on pienentynyt useissa Pohjoismaissa useilla sektoreilla. Esimerkiksi Tanskassa ja Norjassa kotitalouksien ruokahävikki on vähentynyt vajaalla kymmenellä prosentilla ja Suomessa catering-alan ruokahävikki on vähentynyt noin viidenneksen. 

Kokouksessa on esillä myös pohjoismainen yhteistyö hiilinielujen hyödyntämiseksi. Pohjoismaisessa ilmastopolitiikassa painotetaan hiilinielujen lisäämisen tärkeyttä ilmastonmuutoksen torjumisessa. Valiokunnan saamassa jäsenehdotuksessa suositetaan, että muodostettaisiin yhteispohjoismainen kanta ilmastopäästöjen kompensoinnista hiilinielujen ja -varastojen avulla ja että yhteistyössä EU:n kanssa pyrittäisiin sisällyttämään nämä tavoitteet kansainväliseen ilmastosopimukseen.

Valiokunta järjestää tiistaina myös miniseminaarin Pohjoismaisten ympäristörahoitusinstrumenttien vahvistamisesta. Tavoitteena on keskustella kohtaamispaikkojen luomisesta ilmastosijoittajille, joiden tavoitteena on muun muassa ympäristörahoitusstandardien kehittäminen.

Eduskunnasta kokoukseen ja miniseminaariin osallistuu kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.).

Ympäristöasiat ovat niin ikään Kasvu- ja kehitys Pohjolassa –valiokunnan asialistalla tiistaina 3.9. Helsingissä, jossa käsitellään puhtaampia liikennemuotoja. Valiokunnassa etsitään tehokkaampia keinoja lentoliikenteen päästöjen vähentämiseksi. Valiokunnan yhtenä tavoitteena on yhteispohjoismaisen strategian laatiminen lentoliikenteen päästöjen vähentämiseksi.

Tämän lisäksi valiokunta penää pohjoismaisten päättäjien löytävän entistä tehokkaampia keinoja veroparatiisien, verokeinottelun ja haitallisen verokilpailun torjumiseksi. Valiokunta keskustelee niistä toimenpiteistä, jotka edesauttaisivat torjuntaa. Keskustelu pohjautuu valiokunnan kesäkokouksen yhteydessä järjestettyyn verovilppiä käsittelevään seminaariin.

Valiokunnassa käsitellään myös rajaesteitä, jotka liittyvät ammattikoulutukseen ja ammattipätevyyksiin. Valiokunnan tavoitteena on poistaa pohjoismaisen työvoiman liikkuvuutta haittaavat rajaesteet ja etsiä ratkaisuja kansalaisten ja yrittäjien arkea haittaaviin pohjoismaisiin rajaesteisiin.

Kasvu- ja kehitys Pohjolassa -valiokunnan kokoukseen osallistuvat Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnasta kansanedustajat Lulu Ranne (Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, ps.), Eveliina Heinäluoma (sd.), Joakim Strand (r.), Juhana Vartiainen (kok.) ja Ahvenanmaan maakuntapäivien jäsen Mikael Staffas (lib.).

Lähde: Eduskunta.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory