Mainos:PN:n Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunta: sähköisten reseptien rajaesteet poistettava

NordenBladet —

Helsingissä kokoontuva Pohjoismaiden neuvoston Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunnan kokouksessa tiistaina 3. syyskuuta käsitellään sähköisten reseptien käyttöä Pohjoismaissa. Tavoitteena on rajaesteiden poistaminen terveydenhoidon saralla niin, että sähköiset reseptit olisivat kansalaisten käytettävissä ja voimassa kaikkialla Pohjoismaissa. Kokouksessa keskustellaan myös yhteispohjoismaisesta hankkeesta koskien etähoitoa ja -hoivaa.

Valiokunta pohtii myös pohjoismaisen yhteistyön parantamista kunniasorron ennaltaehkäisemiseksi. Kyse on jäsenehdotuksesta, jonka tavoitteena on syventää niin tutkimusalalla kuin viranomaistenkin kesken tehtävää pohjoismaista yhteistyötä. Tämän lisäksi valiokunta selvittää, millaisia ennaltaehkäiseviä toimia Pohjoismaissa on tehty kunniaväkivallan ja kunniasorron torjumiseksi niiden eri ilmenemismuodoissa. Aihe oli esillä myös valiokunnan omassa kesäkokouksessa kesäkuussa 2019.

Valiokunta saa myös lisätietoa Grönlannin väestötutkimuksesta, jonka ovat laatineet Tanskan kansanterveyslaitos ja Etelä-Tanskan yliopisto. Tutkimus tuo esiin Grönlannissa esiintyvät haasteet alkoholismin, perheväkivallan, seksuaalisen hyväksikäytön ja uhrien itsemurha-alttiuden saralla. Valiokunta keskustelee raportin sisällöstä ja tavoittelee keinoja ongelmien ratkaisemiseksi pohjoismaisella tasolla.

 

Eduskunnasta Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunnan kokoukseen osallistuvat kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Kaisa Juuso (ps.), Heli Järvinen (vihr.) ja Ilmari Nurminen (sd.).

Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa –valiokunta ajaa yhteispohjoismaisen ulkoiluvuoden järjestämistä

Pohjoismaiden neuvoston Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunnan kokouksessa tiistaina 3. syyskuuta käsitellään pohjoismaista ulkoilun toimintasuunnitelmaa. Nyt käsittelyssä olevassa ehdotuksessa pyydetään ministerineuvostoa laatimaan pohjoismainen ulkoilun toimintasuunnitelma. Esitykseen sisältyy ehdotus yhteispohjoismaisen ulkoiluvuoden järjestämisestä lähivuosina. Valiokunta on jo aiemmin pohtinut pohjoismaisen ulkoilun ja luonnossa liikkumisen suhdetta kansanterveyteen. Valiokunnan mielenkiinnon kohteena on ollut myös seurata, kuinka kaikki yhteiskunnan ryhmät saadaan osallistumaan ulkoitutoimintaan ja kuinka luonnossa voitaisiin harrastaa enemmän liikuntaa kuormittamatta sitä.

Valiokunta keskustelee myös yhteispohjoismaisesta osteopaattien auktorisointijärjestelmästä. Osteopaatti on laillistettu ammatti Suomessa, Islannissa ja Tanskassa. Ruotsin osteopaattiliitto pyrkii aktiivisesti ammatin laillistamiseen. Valiokunnan kannan mukaan Pohjoismaiden neuvostolla olisi syytä suositella Norjan ja Ruotsin hallituksille, että ne auktorisoivat osteopaatin ammatin.

Valiokunta käsittelee myös uutta koulutus- ja tutkimusalan yhteistyöohjelmaa 2019–2023. Ohjelma hyväksyttäneen PN:n istunnossa Tukholmassa 28.–31. lokakuuta ja se on suurilta osin valiokunnan suositusten ja prioriteettien mukainen. Valiokunnalle tärkeät asiat, kuten esimerkiksi pohjoismainen kieliyhteistyö, digitalisaatiokysymykset sekä nuorten ja aikuisten mahdollisuudet opintojen loppuun saattamiseen on otettu huomioon ohjelmassa.

Eduskunnasta Osaaminen ja kulttuuri -valiokunnan kokoukseen osallistuvat kansanedustajat Veronika Honkasalo (vas.), Mikko Kinnunen (kesk.), Jouni Ovaska (kesk.), Riikka Purra (ps.) ja Heidi Viljanen (sd.).

 Kuva: norden.org

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory