Varapuhemies Haatainen: EU:n demokraattisen oikeutuksen ylläpitäminen ja kehittäminen on COSAC:in tärkein tehtävä

NordenBladet — Eduskunnan 1. varapuhemies Tuula Haatainen toivotti eurooppalaiset parlamentaarikot tervetulleiksi COSAC-puheenjohtajien kokoukseen eduskunnan Pikkuparlamentissa tänään. Kokoukseen osallistuvat EU:n jäsenmaiden parlamenttien EU-valiokuntien puheenjohtajat ja edustus Euroopan parlamentista.

Haatainen toivoi avauspuheessaan maltillisten voimien yhteistyötä eurooppalaisen päätöksenteon turvaamiseksi. Hän muistutti, että Suomessa tasavaltainen hallitusmuoto vahvistettiin sata vuotta sitten pian sisällissodan päättymisen jälkeen. Silti sekä sodan voittajat että häviäjät seisoivat merkittävällä tavalla uuden hallitusmuodon takana.

”Päätöksentekoa alkoi ohjata usko demokratiaan, sopuisaan yhteiskuntakehitykseen sekä sitoutuminen lain noudattamiseen”, Haatainen sanoi.

”Satavuotiasta hallitusmuotoa juhlistettiin täällä Suomessa yleisellä liputuspäivällä. Hyvästä syystä. Se takasi Suomen kansalaisille suuren joukon niitä samoja vapauksia ja oikeuksia, joista nyt nautimme Euroopan tasolla Euroopan Unionin kansalaisina.” 

Hallitusmuotomme perusajatus kansalaisten tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta oli tosiasiassa kylvetty jo vuoden 1906 eduskuntauudistuksessa, Haatainen jatkoi. Säätyjen vallan poistamisen ohella suomalaiset naiset saivat ensimmäisenä maailmassa täydet poliittiset oikeudet: oikeuden äänestää ja oikeuden olla ehdokkaana vaaleissa. 

Huhtikuun eduskuntavaaleissa eduskuntaan valittiin enemmän naisia kuin koskaan aiemmin ja nykyinen hallitus on historiamme naisvaltaisin, varapuhemies jatkoi. Lisäksi Suomen ehdokas Euroopan komission jäseneksi on ensimmäistä kertaa nainen.

Haatainen myös onnitteli puheessaan Ursula von der Leyeniä valinnasta Euroopan komission puheenjohtajaksi. ”Olen sekä suomalaisena että eurooppalaisena ylpeä siitä, että lasikattoja rikotaan nyt sekä kansallisella että eurooppalaisella tasolla.”

Haatainen muistutti, että demokratiassa poliitikkojen on ansaittava kansalaisten hyväksyntä joka päivä, ei vain vaaleissa. 

”EU:n demokraattisen oikeutuksen ylläpitäminen ja kehittäminen on mielestäni COSAC:in tärkein tehtävä.” 

”Demokratian kehittämistyö ei tule koskaan valmiiksi. Joka päivä meidän poliitikkojen pitäisi tarkastaa, miten työtapamme palvelee tarkoitustaan, joka on tuottaa sellaista politiikkaa ja sellaisia tuloksia, jotka vastaavat kansan vaaleissa ilmaisemaa tahtoa”, Haatainen sanoi.

COSAC-puheenjohtajien kokousta voi seurata suorana lähetyksenä eduskunnan EU-puheenjohtajuussivustolla parleu2019.fi.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory