​Kauma: Isis-vaimot tiesivät, mihin lähtivät

NordenBladet —

Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) suhtautuu kriittisesti Isis-vaimojen paluuseen al-Holin leiriltä. Kauma puhui aiheesta poliittisen komitean kokouksessa lauantai-iltana, kun komitea keskusteli konfliktialueilta palaavien vierastaistelijoiden muodostamasta turvallisuusuhasta. Kotimaihinsa palanneet vierastaistelijat ovat yhä enenevässä määrin syyllistyneet terrori-iskuihin Euroopassa, eikä Isisin perheenjäsenten palauttaminen kotimaihinsa ole tässä suhteessa riskitöntä.

“Emme tiedä, ovatko Isis-vaimot syyllistyneet itse rikoksiin tai myötävaikuttaneet niihin. Mutta se, mikä tiedetään varmasti on, että he tiesivät tai heidän olisi pitänyt tietää, mihin lähtivät miehiään seuratessaan”, Kauma sanoo.

Isisin alueelta palaavat pitäisi Kauman mielestä saattaa oikeuden eteen, jotta osuus rikoksiin selviäisi. Yksi mahdollisuus tähän olisi perustaa kansainvälinen tuomioistuin. 

“Palaajat tarvitsevat joka tapauksessa pitkäaikaista kuntoutumista ja seurantaa. Vähimmäisvaatimuksena paluulle olisi velvollisuus yhteistyöhön viranomaisten kanssa, jotta suunnitteilla olevat terrori-iskut voidaan estää ja aiempia selvittää”.

Kauman mukaan on ikävää, että ihmisoikeuksia joudutaan vertailemaan keskenään. Hänen mielestään keskustelua ei kuitenkaan voi käydä vain Isis-vaimojen ihmisoikeuksista.

“Kumman oikeudet ovat tärkeämmät, niidenkö, jotka vapaaehtoisesti jättivät kotimaansa ja lähtivät tukemaan islamilaista valtiota? Vai tavallisten kansalaisten oikeus turvallisuuteen, jonka leireiltä palaavat mahdolliset terroristit voivat vaarantaa?”, Kauma kysyi.

Poliittinen komitea käsitteli lauantaina kreikkalaisen kansanedustajan Mavroudis Voridisin lisäaihe-ehdotusta “The challenges related to returning and relocating terrorist fighters”. 

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen täysistunto on koolla Luxemburgissa 4.–8. heinäkuuta. 

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory