‚ÄčVanhanen: Suomi ja Kiina jakavat huolen kaupan vapaudesta

NordenBladet ‚ÄĒ

Puhemies Matti Vanhasen mukaan Suomella ja Kiinalla on yhteinen huoli vapaakaupan ja sääntöihin perustuvan monenkeskisen kansainvälisen yhteistyön tulevaisuudesta. Tämä kävi ilmi Kiinan kansankongressin varapuhemies Zhang Chunxianin vieraillessa eduskunnassa perjantaina.

“Sek√§ Suomen ett√§ Kiinan talous nojaa vahvasti kansainv√§liseen kauppaan, jonka ilmapiiri maailmalla on kiristynyt. Kiinan presidentti Xi varoitti t√§st√§ jo kaksi vuotta sitten sanomalla aivan oikein, ett√§ protektionismi on kuin lukitsisi itsens√§ pime√§√§n huoneeseen ‚Äď sade ja tuuli pysyv√§t kyll√§ ulkona, mutta niin pysyv√§t valo ja ilmakin”, Vanhanen toteaa.

Varapuhemies Zhang toi esiin samat huolet vakuuttaen, että Kiina on sitoutunut monenkeskisen kansainvälisen yhteistyön vahvistamiseen ja toivoi Euroopan unionille yhä isompaa roolia kansainvälisessä politiikassa. Myös EU:n integraatio ja suurempi yhtenäisyys olisivat Kiinalle mieluisia. 

Suomen ja Kiinan kauppasuhteiden todettiin olevan hyvät, mistä kiitos osin lankeaa hyville lentoyhteyksille. 

“Kun eduskunnasta l√§hti ensimm√§inen, puhemies Sukselaisen johtama parlamenttivaltuuskunta Kiinaan, matka Helsingist√§ Pekingiin kesti kaksikymment√§ tuntia pidemp√§√§n kuin nyt. Valtuuskunnan j√§senet kertoivat kotiin palattuaan olleensa vaikuttuneita siit√§, miten kohteliaita ja vaatimattomia heid√§n kiinalaiset is√§nt√§ns√§ tuolloin olivat. Molemmat ovat luonteenpiirteit√§, joita Suomessa suuresti arvostetaan”, Vanhanen kertoi.

Suomalaiset yritykset ovat investoineet Kiinaan 11 miljardia euroa, mikä on suhteessa enemmän kuin mikään muu eurooppalainen valtio. Vanhasen mukaan suomalaisilla yrityksillä on edelleen paljon annettavaa Kiinalle muun muassa ympäristöteknologian, kiertotalouden ja korkean tason innovaatioiden alalla.

Vanhanen nosti keskusteluissa esiin myös ihmisoikeudet todeten sekä Suomen että Euroopan unionin seuraavan huolestuneina uutisia uiguurivähemmistön kohtelusta Xinjiangin maakunnassa.

“Toimet ovat n√§kemyksemme mukaan ylimitoitettuja ja saattavat johtaa radikalisaation lis√§√§ntymiseen my√∂s naapurimaissa sek√§ k√§√§nt√§√§ yleist√§ mielipidett√§ siell√§ Kiinaa vastaan. Kannustamme Kiinaa ihmisoikeuksia koskevaan vuoropuheluun”, Vanhanen totesi.

Tapaamisen muut keskustelunaiheet liittyivät muun muassa ilmastonmuutokseen ja kahdenvälisiin suhteisiin sekä maiden kuin niiden parlamenttienkin välillä. Varapuhemies Zhang oli tietoinen, että tapaaminen Vanhasen ja suomalaisten kansanedustajien kanssa oli järjestynyt eduskunnan istuntotauolla ja Vanhasen vielä toipuessa vastikään tehdystä leikkauksesta.

“Arvostamme t√§t√§ kaikkea suuresti, ja se mielest√§mme kertoo maidemme ja parlamenttiemme v√§lisest√§ hyv√§st√§ suhteesta”, Zhang lausui.

Keskusteluihin osallistuivat myös eduskunnan Kiina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Anne-Mari Virlainen (kok.) ja varapuheenjohtaja Antero Laukkanen (kd.) sekä Atte Harjanne (vihr.) nuorten kansanedustajien kansainvälisestä verkostosta. Puhemies Zhangin johtama valtuuskunta vierailee Suomessa 5.-7.7. Valtuuskunta saapui Suomeen Islannista ja jatkaa matkaansa Irlantiin.

Lähde: Eduskunta.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory