​Vanhanen: Suomi ja Kiina jakavat huolen kaupan vapaudesta

NordenBladet —

Puhemies Matti Vanhasen mukaan Suomella ja Kiinalla on yhteinen huoli vapaakaupan ja sääntöihin perustuvan monenkeskisen kansainvälisen yhteistyön tulevaisuudesta. Tämä kävi ilmi Kiinan kansankongressin varapuhemies Zhang Chunxianin vieraillessa eduskunnassa perjantaina.

“Sekä Suomen että Kiinan talous nojaa vahvasti kansainväliseen kauppaan, jonka ilmapiiri maailmalla on kiristynyt. Kiinan presidentti Xi varoitti tästä jo kaksi vuotta sitten sanomalla aivan oikein, että protektionismi on kuin lukitsisi itsensä pimeään huoneeseen – sade ja tuuli pysyvät kyllä ulkona, mutta niin pysyvät valo ja ilmakin”, Vanhanen toteaa.

Varapuhemies Zhang toi esiin samat huolet vakuuttaen, että Kiina on sitoutunut monenkeskisen kansainvälisen yhteistyön vahvistamiseen ja toivoi Euroopan unionille yhä isompaa roolia kansainvälisessä politiikassa. Myös EU:n integraatio ja suurempi yhtenäisyys olisivat Kiinalle mieluisia. 

Suomen ja Kiinan kauppasuhteiden todettiin olevan hyvät, mistä kiitos osin lankeaa hyville lentoyhteyksille. 

“Kun eduskunnasta lähti ensimmäinen, puhemies Sukselaisen johtama parlamenttivaltuuskunta Kiinaan, matka Helsingistä Pekingiin kesti kaksikymmentä tuntia pidempään kuin nyt. Valtuuskunnan jäsenet kertoivat kotiin palattuaan olleensa vaikuttuneita siitä, miten kohteliaita ja vaatimattomia heidän kiinalaiset isäntänsä tuolloin olivat. Molemmat ovat luonteenpiirteitä, joita Suomessa suuresti arvostetaan”, Vanhanen kertoi.

Suomalaiset yritykset ovat investoineet Kiinaan 11 miljardia euroa, mikä on suhteessa enemmän kuin mikään muu eurooppalainen valtio. Vanhasen mukaan suomalaisilla yrityksillä on edelleen paljon annettavaa Kiinalle muun muassa ympäristöteknologian, kiertotalouden ja korkean tason innovaatioiden alalla.

Vanhanen nosti keskusteluissa esiin myös ihmisoikeudet todeten sekä Suomen että Euroopan unionin seuraavan huolestuneina uutisia uiguurivähemmistön kohtelusta Xinjiangin maakunnassa.

“Toimet ovat näkemyksemme mukaan ylimitoitettuja ja saattavat johtaa radikalisaation lisääntymiseen myös naapurimaissa sekä kääntää yleistä mielipidettä siellä Kiinaa vastaan. Kannustamme Kiinaa ihmisoikeuksia koskevaan vuoropuheluun”, Vanhanen totesi.

Tapaamisen muut keskustelunaiheet liittyivät muun muassa ilmastonmuutokseen ja kahdenvälisiin suhteisiin sekä maiden kuin niiden parlamenttienkin välillä. Varapuhemies Zhang oli tietoinen, että tapaaminen Vanhasen ja suomalaisten kansanedustajien kanssa oli järjestynyt eduskunnan istuntotauolla ja Vanhasen vielä toipuessa vastikään tehdystä leikkauksesta.

“Arvostamme tätä kaikkea suuresti, ja se mielestämme kertoo maidemme ja parlamenttiemme välisestä hyvästä suhteesta”, Zhang lausui.

Keskusteluihin osallistuivat myös eduskunnan Kiina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Anne-Mari Virlainen (kok.) ja varapuheenjohtaja Antero Laukkanen (kd.) sekä Atte Harjanne (vihr.) nuorten kansanedustajien kansainvälisestä verkostosta. Puhemies Zhangin johtama valtuuskunta vierailee Suomessa 5.-7.7. Valtuuskunta saapui Suomeen Islannista ja jatkaa matkaansa Irlantiin.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory